Gaspromu izmiče svjetsko gasno tržište

Glas Srpske
Gaspromu izmiče svjetsko gasno tržište

MOSKVA - Poziciju "Gasproma" kao najvećeg svjetskog izvoznika gasa ozbiljno ugrožavaju sve veće investicije svjetskih kompanija u eksploataciju gasa iz ugljenih naslaga i naftnih škriljaca, objavio je ruski poslovni dnevnik "Vedomosti", prenijele su agencije.

List navodi da su alternativni izvori sve popularniji zbog otežanog pristupa inostranih firmi nalazištima zemnog gasa u Rusiji, Kataru i Iranu, u kojima je koncentrisana polovina svjetskih rezervi tog energenta.

Svjetske rezerve alternativnog gasa Međunarodna agencija za energetiku procjenjuje na nešto manje od 1.000 biliona metara kubnih, dok je klasičnog zemnog gasa skoro pet puta manje.

- Velikim rezervama alternativnog gasa mogu se pohvaliti SAD, Rusija, zemlje Bliskog istoka, Kina i Australija. Značajne rezerve posjeduju i Kanada, Indija, Njemačka, Južnoafrička Republika, Ukrajina i Kazahstan - navode "Vedomosti".

Međunarodna agencija za energetiku, međutim, prognozira da u sljedećoj deceniji "Gasprom" niko neće ugroziti na evropskom tržištu.
- Scenariom u izvještaju za prošlu godinu predviđeno je da će 2020. godine ruski gas podmirivati oko 33-34 odsto evropske tražnje, u odnosu na sadašnjih 25 procenata - prenose agencije.

Zahvaljujući alternativnim projektima, SAD su prošle godine uspjele da od Rusije preuzmu status svjetskog lidera u proizvodnji gasa sa 745,3 milijardi metara kubnih.

Dalji rast proizvodnje omogućiće SAD da se u budućnosti potpuno oslobode uvoza, kojim sada pokrivaju 16 odsto potreba.

Prije samo tri godine, SAD su razmatrale mogućnost uvoza tečnog gasa, pa i iz Rusije, dok su danas takvi planovi zaboravljeni, navodi list.

Nove tehnologije osvaja i Kina, koja je planirala da od 2005. do 2010. godine poveća proizvodnju metana iz ugljenih naslaga za 100 puta, na deset milijardi metara kubnih.

- "Statoil", "BP", "Total" i "Eksonmobil" aktivno investiraju u istraživanje nalazišta u Austriji, Mađarskoj, Poljskoj, Francuskoj, Švedskoj, ali se postignuti rezultati na ovim nalazištima još ne objavljuju - pišu "Vedomosti".

Naftni škriljci

Najnovije analize pokazuju, pišu "Vedomosti", da će svaki metar kubni gasa iz škriljaca zamijeniti metar kubni ruskog gasa.

- Svjetski petrohemijski giganti su propustili "škriljnu revoluciju" u SAD i sada pokušavaju da propušteno nadoknade u Evropi - navodi list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana