Gasprom preuzima kompanije iz Holandije i Njemačke

Agencije
Gasprom preuzima kompanije iz Holandije i Njemačke

Brisel - Evropska komisija odobrila je danas ruskom energetskom gigantu "Gaspromu" da preuzme zajedničku ili samostalnu kontrolu nad četiri holandske i njemačke gasne kompanije.

"Gasprom" je preuzeo zajedničku kontrolu nad holandskim kompanijama "Vinz" i "Vinteršal", koje učestvuju u gasnom i naftnom istraživanju, te proizvodnji u Sjevernom moru.

Ruski gigant u potpunosti će preuzeti "Vingas" i "VIEKS", koje gasom, uglavnom, snabdijevaju Njemačku.

Evropska komisija saopštila je da su odluke donesene nakon što je zaključeno da transakcije "neće izazvati zabrinutost za konkurenciju", ali je istaknuto da neće imati nikakvog uticaja na "protivkonkurentnu istragu", koja se trenutno vodi protiv "Gasproma".

Evropski komesar za konkurentnost Hoakin Almunija rekao je u oktobru da EU protiv "Gasproma" priprema saopštenje sa primjedbama, koje je jednako iznošenju optužbi u okviru "protivkonkurentne istrage".

Brisel je u septembru 2012. godine pokrenuo istragu o "Gaspromovoj" upotrebi dugoročnih ugovora povezanih sa cijenom nafte, čime su njihove zalihe daleko skuplje od dostupnih na otvorenom tržištu.

Evropska komisija sumnja da uslovi iz sličnih ugovora postoje sa članicama EU, među kojima su Bugarska, Češka, Estonija, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska i Slovačka, te da je moguće da su time narušena pravila EU o konkurentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana