Gasprom kupuje gasovod za dolar

Tanjug
Gasprom kupuje gasovod za dolar

Moskva - Ruska vlada je usvojila nacrt sporazuma između Rusije i Kirgizije o saradnji u oblasti transporta, distribucije i prodaje gasa na teritoriji Kirgistana.

Nacrt sporazuma, koji se zaključuje na 25 godina, pripremilo je ministarstvo energetike Rusije, objavljeno je na sajtu ruske vlade, a prenosi Itar tas.

Kirgiska strana će na svojoj teritoriji obezbjediti osnivanje sto odsto zavisnog preduzeća Kirgizgas u čije će vlasništvo preći gasovodi, stanice za distribuciju gasa, podzemna skladišta gasa, zemljište i druga imovina, prava i interesi navedeni u nacrtu sporazuma.

Na osnovu dogovora o kupoprodaji između Kirgizgasa i Gasproma u vlasništvo Gasproma će putem direktne prodaje preći stoprocentni udio u osnovnom kapitalu kompanije. Vrednost udijela je određena na jedan dolar.

Kirgizgas će obavljati isporuku gasa na teritoriji Kirgizije, podzemno čuvanje gasa, izgradnju, rekonstrukciju i eksploataciju sistema za transport i distribuciju gas i drugih objekata infrastrukture gasnog kompleksa zemlje.

Ruska strana garantuje adekvatno ulaganje u modernizaciju i rekonstrukciju gasne infrastrukture u iznosu od najmanje 20 milijardi rubalja (470 miliona evra) tokom pet godina od dana registracije vlasništva nad 100 odsto udijela u Girgizgasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana