“Gasprom” kupuje “Depu” i “Desfu”

Agencije
“Gasprom” kupuje “Depu” i “Desfu”

MOSKVA - Ruski gasni gigant “Gasprom” mogao bi da kupi dionice u grčkoj gasnoj kompaniji “Depa” i njenom transportnom ogranku “Desfa” kako bi omogućila direktnu isporuku evropskim potrošačima, piše dnevnik “Vedomosti”, prenose agencije.

Grčka vlada namjerava da proda 55 odsta udjela u “Depi” i 31 odsto “Desfe” u četvrtom kvartalu 2011. ali je privatizacija usporena zbog odredbi Trećeg energetskog paketa EU, koji traži odvajanje energetske proizvodnje, transporta i prodaje.
Predstavnici “Gasproma” i “Depe” nisu željele da komentarišu pisanje lista.
Analitičar “Nomos banke” Denis Borisov smatra da bi dvije grčke kompanije mogle koštati od 1,5 milijardi do dvije milijardi dolara, ali će cijena vjerovatno biti niže uzimajući u obzir aktuelne dužničke probleme zemlje.
Portparol ruskog premijera Dmitrij Pješkov rekao je da će “Gasprom” kupiti te firme u Grčkoj samo ako je to profitabilno za kompaniju.
- Tu nema mjesta za političke razloge - rekao je Pješkov.
Borisov je rekao da je drugi razlog za “Gasprom” da kupi gasne firme ulepče Grčke u gasovodu Južni tok, kojim treba da se prebaci ruski prirodni gas u Evropu, zaobilazeći zemlje kao što su Ukrajina i Bjelorusija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana