Gasprom investira 200 milijardi dolara

Glas Srpske
Gasprom investira 200 milijardi dolara

MOSKVA - "Gasprom" će u iduće tri godine potrošiti skoro 200 milijardi dolara za nove projekte - razradu nalazišta na poluostrvu Jamal u Istočnom Sibiru, izgradnju gasovoda iz Jakutije u Vladivostok i završetak izgradnje gasovoda "Južni tok", linije kojom će plavo gorivo krenuti evropskim potrošačima, prenose agencije.

Direktor Instituta za nacionalnu energetiku Sergej Pravosudov rekao je da se "Gasprom" priprema da adekvatno odgovori na uvećanje potražnje i u tom kontekstu razrada novih nalazišta razuman je i blagovremen korak, jer se stara baza nalazišta iscrpljuje.

- Kina će nekoliko puta uvećati potrošnju goriva, zato će se ruskom gasu naći tamo mjesto. U Japanu zbog zatvaranja nuklearnih centrala takođe će biti potrebni dodatni obimi. Iz svih tih prognoza slijedi da je novi gas potreban, znači potrebno je otvarati i nove projekte - rekao je on.

Za nove projekte kompanija će najvjerovatnije uzeti kredit i tražiti partnera sa kojima bi mogla da dijeli troškove i kasniji profit.

- Neophodnost velikih novčanih ulaganja sasvim je objašnjiva. Ako je ranije sve bilo vezano za izvoz u Evropu, sada se aktivno razvija azijski pravac - smatra Pravosudov.

"Gasprom" je saopštio da će sljedeće godine smanjiti investicije na 776,7 milijardi rubalja (18,5 milijardi evra), dok je ove godine u razne projekte uložio 1,28 biliona rubalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana