Gasna konekcija Srbije i Bugarske

Glas Srpske
Gasna konekcija Srbije i Bugarske

BRISEL - Ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić i ministar ekonomije, energetike i turizma Bugarske Trajčo Trajkov potpisali su u petak u Briselu izjavu o projektu gasne interkonekcije Bugarske i Srbije.

Gasovod, koji polazi iz Niša i presijeca granicu blizu Dimitrovgrada, biće prva interkonekcija transportnih sistema Bugarske i Srbije, koja će doprinijeti bezbjednosti snabdijevanja gasom obje zemlje i regiona.

Projekat je dio koncepta Gasnog prstena Energetske zajednice, koji je promovisala Evropska komisija.

Investicija potrebna za oko 180 kilometara gasovoda kapaciteta oko dvije milijarde kubika godišnje procijenjena je na 100 do 120 miliona evra.

Evropska komisija je saopštila da projekat treba da dobije finansijsku podršku EU, a predviđeno je već da se iz regionalnih fondova EU izdvoji 60 miliona evra za bugarski dio, prenijele su agencije.

Škundrić je istakao da taj projekat omogućava da Srbija na temelju postojećih i gradnjom novih velikih skladišta i povezivanjem gasnih sistema sa susjedima, postane ozbiljno čvorište gasnih instalacija, koje će omogućiti dobru diversifikaciju snabdijevanjem prirodnim gasom.

Evropski komesar za energetiku Ginter Otinger je izjavio da se gradnjom postrojenja za protok gasa između Srbije i Bugarske ostvaruje dugoročni cilj povezivanja Energetske zajednice i evropskog energetskog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana