Gase trećinu pošta koje negativno posluju

Marina Čigoja
Gase trećinu pošta koje negativno posluju

Banjaluka - "Pošte Srpske" u idućoj godini planiraju da smanje broj pošta koje posluju negativno najmanje za 30 odsto, navodi se u planu rada i poslovanja ovog preduzeća za 2013. godinu.

U planu, koji će biti razmatran na vanrednoj sjednici Skupštine akcionara "Pošta Srpske" koja je zakazana za 24. decembar, navodi se da su zbog manjka posla od ukupno 264 pošte njih 162 ili 61 odsto ostvarile ukupan gubitak od 2,3 miliona KM. U prvih devet mjeseci ove godine zatvoreno je pet pošta.

Planom za iduću godinu "Pošte Srpske" predvidjele su racionalizaciju poštanske mreže kroz zatvaranje pošta i promjenu organizacionog oblika.

- Planira se smanjenje broja pošta koje posluju negativno za minimum 30 odsto. Pomoćne pošte sa manjim prihodom i manjim dostavnim područjem biće zatvarane, dok će pomoćne pošte sa većim prihodom i većim dostavnim područjem biti pretvarane u pošte - navodi se u planu za 2013. godinu.

Portparol "Pošta Srpske" Željka Koljančić kaže da bi "Pošte" pozitivno poslovale da se poštuje Zakon o poštanskim uslugama RS. Ona ističe da "Pošte" ne mogu da donesu odluku o zatvaranju bez saglasnosti Vlade RS.

- Ako se nastavi trend nepoštovanja Zakona o poštanskim uslugama, "Pošte Srpske" biće primorane da zatvore određeni broj pošta, odnosno napisaćemo program o zatvaranju i tražiti saglasnost Vlade RS. Ali prije toga, vjerujem da bi Vlada trebalo da pokuša da nam, u skladu sa zakonom, odobri subvenciju za sve pošte koje posluju negativno - kazala je Koljančićeva.

Ona je istakla da je Zakon o poštanskim uslugama obavezao "Pošte" da njihova usluga bude dostupna svakom stanovniku RS, ali da je obavezao i druga javna preduzeća, kablovske operatere, sudove, komunalna preduzeća da svoje račune dostavljaju putem "Pošte".

- To niko osim "Telekoma Srpske" ne poštuje i mi smo zbog toga u gubitku - naglasila je Koljančićeva.

Planom za iduću godinu predviđeno je i ukidanje rada pošta subotom, što bi trebalo da rezultuje smanjenjem troškova rada kao i troškova prevoza pošiljaka, kao i uvođenje nove usluge koja omogućava dobijanje informacije o pošiljci putem SMS poruke.

Poslovanje

"Pošte Srpske" u prvih devet mjeseci ostvarile su prihode od 35,8 miliona KM, dok rashodi iznose 41,7 miliona KM.

- Gubitak preduzeća je 5,9 miliona KM, ali se ova razlika pokriva sredstvima koje "Pošte Srpske" imaju od "Telekoma Srpske". Ova sredstva imamo još samo za ovu godinu, tako da u 2013. godini nećemo biti u mogućnosti da obezbijedimo likvidnost preduzeća na ovaj način. Zbog toga se nadamo potpunoj primjeni Zakona o poštanskim uslugama RS - naglasila je Koljančićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana