Garancije za 272 kredita

Marijana Miljić
Garancije za 272 kredita

Banjaluka - Garantni fond RS u ovoj godini planira da podrži privrednike i poljoprivrednike sa 272 garancije, čija ukupna vrijednost iznosi 12,2 miliona maraka.

U planu poslovanja Garantnog fonda za 2017. godinu, koji je juče usvojila Vlada RS za garancije za garantno-kreditne linije predviđeno je da bude utrošeno 6,70 miliona, a za nove kredite 5,50 miliona KM.

- Izdavanjem garancija biće pružena podrška plasmanima komercijalnih banaka i drugih finansijskih posrednika iz njihovih vlastitih sredstava i Investiciono-razvojnoj banci RS koja plasira novac putem komercijalnih banaka. Podržaćemo i plasmane Fonda "Partner" i IFAD projekta - navedeno je u planu poslovanja Garantnog fonda RS.

Planom izdavanja garancija za ovu godinu predviđeno je da sa 33,46 odsto novca budu podržani plasmani komercijalnih banaka i drugih posrednika, sa 36,49 odsto plasmani postojećim garantno-kreditnim linijama, a sa 30,38 odsto novim garantnim linijama banaka.

Ministri su dali zeleno svjetlo na trogodišnji plan poslovanja Garantnog fonda.

- Ovim planom definisano je izdavanje garancija za garantno-kreditne linije u iznosu od 26,70 miliona KM, dok je više od deset miliona namijenjeno za garancije za nove garantne linije - saopšteno je iz Vlade RS.

Vlada je prihvatila i izmjene Pravilnika o odobravanju garancija za garantno-kreditne linije. Izmjenama je predviđeno da Nadzorni odbor Garantnog fonda RS može donijeti odluku o uvođenju posebne garantno-kreditne linije ako potrebu za to iskažu Garantni fond i banka na osnovu ugovora o saradnji.

- Garantni fond RS može odobriti garanciju u navedene svrhe maksimalno do polovine odobrenog iznosa kredita banke ili drugog finansijskog posrednika, ali ne više od iznosa od 300.000 KM. Definisano je i da Garantni fond može odobriti okvirni iznos garancija prema jednom ili grupi povezanih lica - saopšteno je iz Vlade RS.

Direktor Garantnog fonda RS Radivoje Krčmar je rekao da je Vlada odobrila i uvođenje šest novih garantnih linija za projekte Fonda "Partner" i IFAD.

- Izdavanjem ovih garancija planiramo da podstaknemo prije svega razvoj voćarstva, ali i cjelokupne privrede. Banke su sada više zainteresovane za naše garancije nego prethodnih godina, zbog čega smo usvojili i izmjene Pravilnika o odobravanju garancija za garantno-kreditne linije - naveo je Krčmar.

Izdate garancije

Garantni fond je do sada izdao 102 garancije u vrijednosti od 25,67 miliona maraka. Na taj način je Garantni fond podržao odobravanje kredita u iznosu od oko 80 miliona KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana