Garancija države stopirala kredit

Daliborka Sekulić
Garancija države stopirala kredit

BANjA LUKA - Iako je BiH u junu ove godine okončala pregovore o davanju garancije za kreditnu liniju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u iznosu od 50 miliona evra, kao preduslov za odobravanje aranžmana, tražena garancija BiH još uvijek se čeka.

U Agenciji za osiguranje depozita BiH kažu da je prije davanja pomenute garancije potrebno obaviti izmjenu i dopunu Zakona o zaduživanju, dugu i garanciji BiH.

- Preduslov za garanciju države BiH za odobravanje stend-baj aranžmana EBRD je izmjena i dopuna Zakona o zaduživanju, dugu i garanciji BiH i trenutno smo u fazi čekanja izmjene ovog zakona - rekao je direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić.

Kredit EBRD namijenjen je Agenciji za osiguranje depozita BiH radi povećanja limita osiguranja depozita sa trenutnih 20.000 na planiranih 50.000 marka. Rok otplate kredita je 15 godina, sa početkom od osme godine nakon njegovog potpisivanja, a BiH mora najprije EBRD dati garanciju otplate kredita.

Povećanje visine osiguranih depozita jedna je od predloženih mjera iz nadležnosti Savjeta ministara BiH za ublažavanje globalne ekonomske krize na ekonomiju BiH, a usmjerena je ka očuvanju stabilnosti bankarskog sektora.

Nevjestić je rekao da bi odobravanje ovog zajma značilo dodatno osnaživanje Fonda za osiguranje depozita i brže približavanje evropskom standardu limita osiguranja.

Ekonomisti naglašavaju da će aranžman EBRD donijeti u BiH svjež novac koji će pojačati realni sketor i vratiti povjerenje u banke.

BiH se među posljednjim zemljama u okruženju, kazao je predsjednik sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista "SWOT" Aleksandar Ljuboja, odlučila na podizanje limita osiguranja depozita, sa 20.000 na 50.000 maraka.

Evropska unija

Evropska unija odobrila je u utorak paket od 39 miliona evra za BiH kao odgovor na finansijsku krizu, a ova sredstva će biti usmjerena na podršku razvoju srednjih i malih preduzeća, investicije u infrastrukturu u oblasti transporta, te zaštitu životne okoline i energetike. Direktor Agencija za osiguranje depozita BiH kazao je da će dva miliona evra od pomenutih 39 biti upućena Agenciji za pokrivanje operativnih troškova za realizaciju stend-baj aranžmana sa EBRD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana