G20 postaje glavni za ekonomska pitanja

Glas Srpske
G20 postaje glavni za ekonomska pitanja

PITSBURG - Grupa 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u razvoju (G20) postaje glavno koordinaciono tijelo za rješavanje globalnih ekonomskih problema, što će biti odraz novog svjetskog ekonomskog poretka u kojem tržišta u razvoju, kao što je Kina, dobijaju znatno veći značaj, prenijele su u petak agencije.

Šefovi država i vlada 20 najmoćnijih zemalja svijeta na samitu u američkom gradu Pitsburgu dogovorili su da se u Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) poveća glasačka moć zemalja koje su već duže vrijeme nedovoljno predstavljene u toj svjetskoj finansijskoj instituciji.

Čelnici G20 složili su se da ova grupa ubuduće dobije glavnu ulogu za koordinisanje ekonomske politike, što znači da postaje važnija od grupa G7 i G8 industrijalizovanih zemalja, koje su dugo dominirale svjetskom privredom.

Ministar finansija SAD Timoti Gajtner na otvaranju samita ukazao je da u G20 postoji "jak konsenzus" kad je riječ o podršci reformama, uključujući veću kapitalizaciju banaka, ograničenje bonusa rukovodećim ljudima u kompanijama, pooštravanje regulisanja hey-fondova i trgovine derivatima.

SAD su predložile da se udio manje razvijenih zemalja u glasačkim pravima MMF-a uveća za pet odsto, na 48 procenata, dok se vodeće zapadnoevropske članice G20 zalažu da porast tog učešća treba da bude manji.

G20 uvodi i nove propise za bankarsku industriju do 2012. godine, kako bi se poboljšao kvalitet i visina kapitala banaka i onemogućila prekomjerna zaduženost. Uskoro bi trebalo da budu dogovoreni propisi čiji je cilj izbjegavanje ponavljanja aktuelne finansijske krize. Dogovoreno je i da se nastave podsticaji za ekonomije dok kraj krize ne bude siguran.

Čelnici G20 slažu se da bonuse bankarima treba vezati uz poslovne rezultate banaka, kako menayeri banaka u gubicima ne bi još bili i nagrađeni za loše poslovanje, ali se ne očekuje dogovor o ograničavanju samih plata bankara.

Demonstracije

Početak samita G20 u Pitsburgu u četvrtak uveče obilježile su demonstracije i nasilje na ulicama ovog američkog grada. Demonstranti su razbijali izloge i bacali kamenje na policiju, a bezbjednosne snage su upotrijebile suzavac i palice da bi rastjerale okupljene na maršu protiv kapitalizma. Demonstranti su ulicama Pitsburga nosili transparente sa natpisima "Nema nade za kapitalizam" i "Udri kapitalizam dok je na koljenima".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana