G20 Evropi: Riješite krizu EU: Nismo došli po lekcije

Agencije
G20 Evropi: Riješite krizu EU: Nismo došli po lekcije

Los Kabos - Samit ekonomski najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u usponu G20, čije su glavne teme evropska ekonomska kriza i donošenja mjera za podsticanje privrednog rasta i zaposlenosti biće nastavljen u meksičkom gradu Los Kabosu, a na marginama je predviđen niz bilateralnih susreta, prenose agencije.

I dok su svjetski lideri spremni da povećaju pritisak na Evropu da nađe način za dugoročnu strategiju za spas zajedničke valute i okonča finansijske turbulencije, predstavnici EU poručili su odmah na početku da nisu došli da bi ''dobili lekcije, jer nisu jedini odgovorni za trenutnu ekonomsku situaciju širom svijeta'', kao i da kriza nije nastala u Evropi već u Sjevernoj Americi''.

- Ova kriza je nastala u Sjevernoj Americi i najveći dio našeg finansijskog sektora je zaražen, kako da kažem, nezakonitim praksama, iz pojedinihih sektora finansijskog tržista - istakao je predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompej ocijenio je da nacrt saopštenja G20 pokazuje “podršku i ohrabrenje za članice zone evra, kao i za lidere i cjelokupnu Evropsku unija radi prevazilaženja krize”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je na uvođenje novih trgovinskih propisa, koja će omogućiti krizom pogođenim zemljama poput Rusije da podignu zaštitne trgovinske barijere kako bi sačuvale radna mjesta.

Putin je takođe pozvao lidere najmoćnijih zemalja da preduzmu dodatne akcije kako bi zemlje u naglom usponu dobile veće učešće u upravljanju Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i Svjetskom bankom.

Premijer Kine Hu Đintao poručio je da članice G20 treba da razgovaraju o dužničkoj krizi “na konstruktivan i kooperativan način, ohrabrujući i podržavajući napore Evrope da riješi krizu i pošalje pozitivan signal tržištima”.

Sa takvim stavom slaže se i Japan.

Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik bio je znatno oštriji, navodeći da je ovo “apsolutno kritično vrijeme” i upozoravajući Evropu da ne ispusti priliku da preduzme odlučnu akciju.

- Čekamo da nam Evropa kaže šta će uraditi - rekao je Zelik.

Kancelar Njemačke Angela Merkel rekla je da nova vlada Grčke mora da sprovede mjere koje je obećala u okviru programa Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda za spasavanje Atine.

- Ne možemo praviti kompromis oko mjera reformi koje smo dogovorili - rekla je Merkelova novinarima uoči početka samita grupe 20 najrazvijenijih zemalja svijeta i privreda u naglom usponu (G20).

Nasuprot sve većoj ekonomskoj krizi u evrozoni, Meksiko, domaćin samita će biti u stanju da pokaže 17 godina makroekonomske stabilnosti, nisku inflaciju, podnošljiv dug, otvorenu privredu i sve veću konkurentsku moć.

Ukupan domaći proizvod (BDP) Meksika je prošle godine uvećan za 3,9 odsto i procijenjen je na 1,66 biliona dolara mjeren paritetom kupovne moći (PPP, prema tržišnim cenama), dok je nominalni bio 1.15 biliona.

Meksiko je 11. po veličini svjetska privreda po BDP mjerenom PPP, odnosno 13. kada je u pitanju nominalni BDP.

Devizne rezerve su krajem maja premašile 154 milijarde dolara.

Fabrike izvoze rekordne količine televizora, automobila, kompjutera i električnih aparata, zamjenjujući u susjednim SAD uvoz iz Narodne Republike Kine.

Meksiko je, takođe, peti svjetski proizvođač sirove nafte, četvrti u proizvodnji srebra, ali i najomiljenije turističko odredište u svijetu.

Zahvaljujući Sjevernoameričkoj zoni slobodne trgovine (NAFTA) i nizu bilateralnih sporazuma, Meksiko ima veću spoljnotrgovinsku razmjenu nego Argentina i Brazil zajedno i više po pojedincu nego NR Kina, druga najveća privreda u svijetu.

Stopa investicija premašuje petinu BDP, a Svjetska banka rangira Meksiko kao najbolje mjesto u Latinskoj Americi za poslovanje i kao 35. najbolje na svijetu, ispred Italije i Španije.

No, privredni rast još nije dopro do mnogih radnika, jer njihove plate gotovo i da ne rastu posljednjih godina.

U stvari, jedan od razloga što je u SAD Meksiko preoteo od NR Kine dio tržišta je i smanjivanje razlika među primanjima zaposlenih u dvije velike novoindustrijalizovane države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana