Francuzi bez prevoza i goriva

Glas Srpske
Francuzi bez prevoza i goriva

PARIZ - Više od hiljadu benzinskih pumpi u Francuskoj ostalo je juče bez goriva, a željezničari i kamiondžije blokirali su više putnih pravaca i naftnih skladišta u protestu zbog povećanja starosne granice za odlazak penziju sa 60 na 62 godine.

Iz Unije nezavisnih uvoznika nafte, koja pokriva 60 odsto tržišta u Francuskoj, rekli su da je oko 1.500 pumpi, od ukupno 12.500 u zemlji, ostalo bez goriva, javile su agencije.

Prevoznici su na poziv sindikata na prilazima velikim gradovima usporili saobraćaj, a pred Parizom i Lilom stvoreni su kilometarski zastoji.

U Tuluzu i Sent Etjenu štrajkači su na nekoliko sati zauzeli depoe javnog prevoza i spriječili autobuski i tramvajski saobraćaj.

Štrajk sindikata juče je podržalo oko tri miliona Francuza.

- Vlada će učiniti sve što je potrebno da se spriječi nestašica goriva - rekao je Francuski premijer Fransoa Fijon.

Srednjoškolci, koji su se pridružili protestima protiv reforme penzija palili su gume i postavljali blokade ispred škola u centru i predgrađu Pariza.

Za danas je najavljen novi talas protesta širom Francuske, dan prije zakazanog glasanja o novom zakonu o penzionoj reformi u francuskom Senatu. U štrajk su pozvani i radnici u energetici, pošti i maloprodaji, te zaposleni u "Evrotunelu".

- Ova sedmica će biti prelomna za Sarkozijev plan reforme penzijskog sistema - predviđaju analitičari.

Eurostar

Na hiljade putnika juče je pogođeno štrajkom belgijskih željezničara u okviru brze evropske željeznice "Eurostar". Otkazane su brojne linije "Eurostara" koje povezuju Brisel sa Londonom, Amsterdamom i Kelnom. Belgijski željezničari protive se namjeri njemačkog preduzeća "Dojče ban" da se uključi u željeznički saobraćaj "Eurostara" tunelom ispod Lamanša, za šta sada isključivo pravo ima operater iz Belgije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana