Francuska dobija dio Južnog toka

Glas Srpske
Francuska dobija dio Južnog toka

PARIZ, MOSKVA - Elektroenergetska kompanija "EDF" uskoro bi mogla da okonča pregovore o učešću u planiranom ruskom gasovodu prema Evropi "Južni tok", objavila je moskovska štampa, prenijele su agencije.

Ruski mediji prenijeli su izvor iz ruske vlade koji je kazao da će ruski gasni monopol "Gasprom" i francuski "EDF" uskoro potpisati memorandum o saradnji, čiji je nacrt, prema njegovim riječima, završen još prije sedam dana.

Prema tom sporazumu, "EDF" će dobiti više od deset odsto udjela u rusko-italijanskom projektu "Južni tok". Osim toga, "EDF" bi učešće u "Južnom toku" trebalo da dobije u zamjenu za dugoročni sporazum o snabdijevanju gasom njegovih elektrana putem tog gasovoda.

Sporazum bi, navodi nepoznati izvor, mogao da bude potpisan do kraja mjeseca, kada izvršni direktor "Gasproma" Aleksej Miler posjeti Francusku.

"Južni tok", u kojem je italijanska energetska grupa "ENI" glavni partner "Gasproma", ići će od Rusije po dnu Crnog mora do Bugarske, gdje će jedan njegov krak ići prema sjeverozapadu preko Srbije do Austrije, a drugi južno do Italije i Grčke.

Projekt se smatra konkurencijom projektu gasovoda "Nabuko" koji vodi Evropska unija, a kojim se gas planira dovesti iz Kaspijskog mora prema Evropi, preko Turske, Grčke, Bugarske, Rumunije i Mađarske.

Vijest o učestvovanju kompanije "EDF" u projektu "Južni tok" objavljena je nakon što je francuski premijer Frasoa Filon posjetio Rusiju, gdje je s ruskim premijerom Vladimirom Putinom razgovarao o učešću Francuske u "Južnom toku" i gasnom projektu "Sjeverni tok".

Sjeverni tok

Francuska energetska grupa "GDF Suec" trenutno razmatra mogućnost učešća u gasovodu "Sjeverni tok", u kojem su se njemačke grupe "BASF" i "EON" udružile sa "Gaspromom" kako bi izgradili vezu od Rusije prema Njemačkoj, kroz dno Baltičkog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana