Franak opet ojačao

Marina Čigoja
Franak opet ojačao

BANjALUKA - Intervencija švajcarske Centralne banke od 80 milijardi franaka (89 milijardi evra) u cilju povećanja likvidnosti na tržištu nije juče uspjela da spriječi jačanje te valute u odnosu na evro i dolar, prenose agencije.

Vrijednost franka juče je porasla za 1,17 odsto prema američkoj valuti na 0,7867 franaka za dolar, dok je prema zajedničkoj evropskoj valuti "švajcarac" ojačao za 1,57 odsto na 1,1285 franaka za evro.

- Švajcarski franak ojačao je prema evru nakon što je tamošnja Centralna banka saopštila da će proširiti postojeće mjere za podsticaj slabljenja domaće valute, ali ipak nije najavila oštrije mjere koje su očekivali neki investitori - prenio je Rojters.

Na svjetskim valutnim tržištima franak je posljednjih dana padao, što je obradovalo dužnike u RS koji su podizali kredite vezane za ovu valutu.

Međutim, novi skok franka ponovo je izazvao strah dužnika da će im rate kredita opet porasti.

Rate kredita u francima, usljed rasta ove valute u proteklom periodu skoro su udvostručene, a mnogi korisnici kredita u "švajcarcima", danas, poslije dvije godine otplate, duguju bankama više nego što su podigli. 

Profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci Vujo Vukmirica istakao je da jačanje franka uzrokuju problemi u nacionalnim privredama i da se u idućem periodu teško može očekivati značajniji pad ove valute.

- Pravi problemi su unutar pojedinih zemalja, ali se izražavaju na spoljnjem planu. Mislim da neće doći ni do značajnijeg pada, s obzirom na to da zemlje evrozone i SAD bilježe slabije ekonomske rezultate nego što se to očekivalo - naglasio je Vukmirca.

Prema podacima Centralne banke BiH, u posljednjoj godini franak je u odnosu na konvertibilnu marku ojačao 32,9 odsto ili za 46 feninga, a u poređenju sa kursom na kraju 2010. godine za 19,4 odsto ili 30 feninga.

Prema podacima agencija za bankarstvo RS i FBiH, pravna i fizička lica u BiH su podigla ukupno 672,7 miliona KM kredita izraženih u švajcarskim francima, od čega u Srpskoj 268,7 miliona KM, a u FBiH 404 miliona KM.

Hrvatska

Na sastanku bankara u Hrvatskoj sa premijerom Jadrankom Kosor dogovoreno je fiksiranje kursa švajcarskog franka na 5,8 kuna, dok će na razliku kursa biti obračunavana kamata od 3,95 odsto.

- Ovo je maksimum što smo mogli učiniti - rekla je Kosor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana