Franak konačno počeo da pada

Tanja Šikanjić
Franak konačno počeo da pada

BANjALUKA - Na međunarodnom valutnom tržištu u petak je vrijednost franka snažno pala u odnosu na evro i dolar, zbog čega je "švajcarac" oslabio i prema valuti BiH, te je njegov srednji kurs iznosio 1,78 KM.

Pad kursa franka dobra je vijest za korisnike stambenih kredita vezanih uz "švajcarac", kojima će se rata, ukoliko se ovaj trend nastavi, konačno početi smanjivati.

Samo za prvih deset dana ovog mjeseca, srednji kurs franka je u odnosu na marku ojačao za 9,2 odsto ili za 16 feninga.

Švajcarski franak bi tokom sljedećih dana trebalo da nastavi da slabi, jer je Švajcarska centralna banka počela da u promet ubacuje nove količine franaka kako bi smanjila precijenjenost svoje valute u odnosu na dolar i evro.
Prema podacima Centralne banke BiH, u posljednjoj godini franak je u odnosu na konvertibilnu marku bio ojačao 32,9 odsto ili za 46 feninga, a u poređenju sa kursom na kraju 2010. godine za 19,4 odsto ili 30 feninga.

Centralna banka Švajcarske najavila je protekle sedmice da u promet ubacuje nove količine franaka tako što će podići dozvoljena prekoračenja kreditnih linija u komercijalnom bankama sa 80 milijardi franaka na 120 milijardi franaka.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić istakao je da, iako je vrijednost franka u petak pala, veoma je teško prognozirati da li će se ovaj pozitivan trend nastaviti.

- To je vrlo pozitivan pokazatelj. Zbog aktuelnih problema sa kojima su suočeni SAD i evrozona, potražnja za frankom je izuzetno velika, tako da je svaka intervencija Švajcarske narodne banke od velikog značaja - istakao je Mišić. 

On je, međutim, istakao da je veoma teško davati bilo kakve procjene kretanja valute na globalnoj sceni u idućem periodu.

Poslovne banke u Hrvatskoj sa Vladom i Narodnom bankom postigle su dogovor o rješenju problema za korisnike kredita u švajcarskim francima, koje podrazumijeva smanjivanje kamata na kredite u "švajcarcima", uvođenje poreza za banke na aktivu za kredite i uvođenje kriterijuma za pomoć ugroženim dužnicima.

Dužnici

Pravna i fizička lica u BiH podigla su ukupno 672,7 miliona KM kredita izraženih u švajcarskim francima, od čega u Srpskoj 268,7 miliona KM, a u FBiH 404 miliona KM. Građani su se odlučivali na ovaj korak jer su bile povoljnije kamatne stope nego kod kredita u evrima, ali zbog rasta franka, koji se po vrijednosti gotovo izjednačio sa evrom, rate dužnicima su se udvostručile. Mnogi danas, na primjer, poslije dvije godine otplate duguju bankama hiljade evra više nego što su uzeli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana