"Forward" konferencija u Banjaluci okupila eksperte iz regiona i svijeta: Digitalna transformacija je način razmišljanja

Milijana Latinović
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA - Digitalna transformacija je način razmišljanja, a ne samo poslovanja, veliki izazov ali i rješenje za funkcionisanje svih segmenata u društvu, istaknuto je na otvaranju treće "Forward" konferencije koja je u Banjaluci okupila desetine eksperata iz regiona i svijeta.

Čast da danas otvori konferenciju u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske pripala je ministru za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđanu Rajčeviću koji je tom prilikom istakao da će u dva dana konferencije tridesetak domaćih i inostranih eksperata pokušati da odgovore na pitanja kako se pripremiti i kako započeti uspješnu digitalnu transformaciju.

- U fokusu ovog prvog dana je tema kako digitalna ekonomija utiče na razvoj privrede. Osvrnućemo se i na mogućnosti naših kompanija i privrednog sektora i pružiti im značajnu podršku u kreiranju digitalnih rješenja - istakao je Rajčević dodavši da će prisutni imati priliku da slušaju goste iz Holandije, Austrije i drugih zemalja koji će podijeliti iskustva o tome kako digitalne tehnologije pomažu transformaciji poslovnih procesa u njihovim  zemljama.

- Pred nama je mnoštvo dobrih i zanimljivih tema te sjajni govornici- poručio je Rajčević i naglasio da će tokom konferencije biti riječi i o naučnotehnološkim parkovima šro je posebno značajno imajući u vidu činjenicu da se i u Banjaluci osniva prvi naučnotehnološki park.

Konferenciju su organizovali Ministarstvo i Inovacioni centar Banjaluka (ICBL), a direktr ICBL-a Drago Gverić rekao je da je digitalna transformacija tema koja je zaokupila planetu i kojom se bave sve ekonomije.

- Iza nas su određeni rezultati o kojima ćemo govoriti, kao i o trendovima koji su pred nama. Osim na naučnotehnološke parkove, tokom ova dva dana stavićemo fokus i na digitalne inovacione habove kao centre koji su u ekspanziji u Evropi i koji za svrhu imaju da podrže i unaprijede poslovanje, produktivnost i konkurentnost svih proizvoda koji se baziraju na digitalnim tehnologijama – istakao je Gverić.

Naglasio je da je digitalna transformacija trend koji je nezaobilazan u svijetu sa kojim i Republika Srpska hvata korak da bi i naš sistem i kompanije postali konkurentniji.

- Plan je da konferenciju sutra završimo sa veoma praktičnim panelom gdje će i privredni sektor ali i građani moći da čuju koje servise trenutno možemo da koristimo, koji servisi i digitalni alati će biti aktuelni u narednom periodu i kako izgledaju trendovi sa kojima ćemo se susretati u narednom periodu – kazao je Gverić.

Prva "Forward" konferencija održana je u decembru 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana