Forum Kran Montana u Sarajevu: Potreban održiv energetski sektor

Glas Srpske
Forum Kran Montana u Sarajevu: Potreban održiv energetski sektor

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izjavio je juče u Sarajevu da dva ključna cilja - reforma i integracija nude najbolje mogućnosti za izgradnju održivog, pouzdanog i efikasnog energetskog sektora, koji može da podrži energetski, ali i ekonomski razvoj u državama jugoistočne Evrope.

- Međutim, u uspostavljanju stabilnih energetskih sistema zemlje regiona suočavaju se sa izazovima kao što su uspostavljanje adekvatnih politika, reforme energetskog tržišta, energetska efikasnost i drugo - rekao je Zirojević, koji je predsjedavao plenarnom sesijom na Kran Montana forumu o temi "Jugoistočna Evropa: energetski izazovi".

Naglasio je da između zemalja jugoistočne Evrope postoje značajne razlike po pitanju raspoloživih energetskih izvora, domaće proizvodnje energije i stepena zavisnosti o uvozu.

- U tom kontekstu, zemlje tog regiona mogu i imaju značajnu korist od saradnje - istakao je Zirojević.

Naglasio je da je region jugoistočne Evrope na putu obnove i modernizacije svojih energetskih sistema.

Istakao je da više studija pokazuje da je značajan procenat stanovništva u regionu izložen "energetskom siromaštvu", odnosno nemaju pristup dovoljnim uslugama u sektoru energije.

- Praksa postojanja unakrsnih subvencija ili subvencija za sve potrošače treba da bude zamijenjena ciljanom podrškom ili subvencijama za socijalno ugrožene potrošače - smatra on.

Naglasio je da bi do 2030. godine potražnja za energijom mogla da poraste za 50 do 60 odsto.

Na sesiji o telekomunikacijama na Kran Montana forumu zaključeno je da je telekom sektor jedna od bolje razvijenih privrednih grana u BiH. Predstavnici "Telekoma Srpske", "BH telekoma" i HT "Eroneta" istakli riješenost ovih kompanija da prate savremena kretanja na oblasti telekomunikacija, ali i spremnost da prihvate nove konkurente.

Direktor "Telekoma Srpske" Predrag Ćulibrk naglasio je da se u narednom periodu može očekivati pad korišćenja fiksne telefonije i porast korišćenja novih Internet usluga.

Tokom sesije Kran Montana foruma posvećenoj transportu i infrastrukturi naglašeno je da je autoput na koridoru 5c najveći razvojni projekat u BiH, a dionica koju je najteže izgraditi prolazi kroz FBiH.

- Prema idejnom projektu, 58 odsto trase je otvoren put, 11 odsto čine mostovi, a 30 odsto tuneli, zbog čega je riječ o teško izvodljivim radovima, koji ne mogu biti finansirani samo iz jednog izvora - rekao je direktor Direkcije puteva FBiH Erdal Trhulj.

Prema njegovim riječima, izvori finansiranja mogli bi da budu sredstva od akciza na naftne derivate, drumarine, buyet FBiH, krediti međunarodnih finansijskih institucija, te partnerstvo javnog i privatnog sektora.

Ministar saobraćaja i komunikacija FBiH Nail Šećkanović naglasio je da je željeznička infrastruktura u FBiH tokom proteklog rata pretrpjela štetu veću od milijardu evra.

Istakao je da se oporavak sektora obavlja uspješno, zahvaljujući međunarodnoj pomoći. Dodao je da su u toku tenderi za projekat - "Obnova željeznica u BiH 2" vrijedan oko 200 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana