Formiranje Savjeta za kontrolu pomoći

Glas Srpske
Formiranje Savjeta za kontrolu pomoći

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević izjavio je da posljednja verzija Nacrta zakona o sistemu državne pomoći u BiH predviđa formiranje Savjeta BiH za kontrolu državne pomoći, kao nezavisnog operativnog tijela za kontrolu državne pomoći u BiH.

- Predložen je nacrt zakona o sistemu državne pomoći u BiH kojim se definišu implementaciona tijela u zakonu, odnosno Savjet ministara, entitetske vlade i Vlada Brčko distrikta BiH. Ovo je veoma bitno, jer se u skladu sa ustavnim i zakonskim nadležnostima države i entiteta, treba napraviti okvir za sistem državne pomoći, u kome će svaka strana imati svoju poziciju i ulogu - pojasnio je u intervjuu Srni Zirojević.

On je naglasio da bi, po ugledu na Fiskalni savjet BiH, ovaj Savjet imao svoj sekretarijat zadužen da pruža administrativno-tehničku pomoć članovima Savjeta i finansirao bi se u jednakim omjerima iz budžeta institucija BiH i entiteta.

Prema njegovim riječima, veoma je bitna informacija da se državna pomoć tretira kao ona koja je zabranjena, zatim dozvoljena državna pomoć i državna pomoć koja može biti dozvoljena, a prelazi prag "de minimis".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana