Formiranje cijena zaštićeno zakonom

Marina Čigoja
Formiranje cijena zaštićeno zakonom

BANjA LUKA - Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u petak Zakon o regulisanju cijena, kojim se uređuju način i uslovi formiranja cijena proizvoda i usluga, kontrola i praćenje cijena od nadležnih organa na tržištu RS, te mjere neposredne kontrole cijena u slučaju značajnijih poremećaja na tržištu.

Pomoćnik ministra za trgovinu i turizam RS Dušanka Tegeltija istakla je da Srpska do sada nije imala pozitivan propis kojim bi na jedinstven način bile regulisane cijene, te da se ovim zakonom potvrđuje princip slobodnog formiranja cijena, ali predviđa i mogućnost donošenja privremenih mjera kontrole u slučajevima poremećaja na tržištu.

- Na najveći broj preduzeća neće uticati rješenja predložena u Zakonu, pa samim tim njegova primjena pomenutog neće izazvati dodatne troškove privredi ili građanima - istakla je Tegeltija.

Zakonom je propisano da se cijene formiraju slobodno, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način. Privrednim subjektima nije dopušteno dogovaranje o cijenama, podjela tržišta i narušavanje konkurencije, piše u obrazloženju zakona.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković rekao je da će ovaj zakon, ako se bude sprovodio, unijeti pozitivne pomake na tržište RS.

- Očekujemo da će se ovaj zakon zaista i sprovoditi jer on je i te kako bio potreban. Cijene finalnih proizvoda kao što su hljeb, mlijeko, benzin često su predmet različitih kalkulacija. Recimo, pšenica pojeftinjuje, ali cijena hljeba ostaje ista. Slična situacija je i sa gorivom, ako sirova nafta pojeftini vlasnici benzinskih pumpi cijene goriva snize tek za nekoliko feninga. Dakle, ako cijena sirovina pada, po automatizmu bi trebalo da padaju i proizvodi onoliko koliko ta sirovina učestvuje u proizvodu, a to do sada nije bio slučaj - istakao je Bošković.

Sekretar Udruženja trgovine, turizma i ugostiteljstva u Privrednoj komori RS Dragana Šobot kaže da ovaj zakon ne bi trebalo da zadire u princip slobodnog formiranja cijena i da on treba da se koristi samo u slučajevima monopola.

Zakonom je definisana kontrola cijena koju obavlja Ministarstvo trgovine i turizma RS, a u slučaju značajnih poremećaja na tržištu, Ministarstvo će predložiti Vladi RS donošenje mjera kontrole cijena radi zaštite životnog standarda stanovništva.

Kazne

Novim Zakonom o regulisanju cijena predviđena je kazna od 3.000 do 5.000 maraka ako cijena robe nije vidno istaknuta i ako pravno lice ne dostavi obavještenje o cijenama, dok će kaznu od 10.000 do 20.000 maraka platiti pravno lice ako je formiralo cijenu proizvoda ili usluge na koju nije data saglasnost nadležnog organa ili ako proizvode i usluge prodaje po cijenama koje su iznad nivoa cijena koje su određene posebnim aktom Vlade RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana