Fordovi radnici prvi put u štrajku od 1978.

Index.hr
Fordovi radnici prvi put u štrajku od 1978.

London - Proizvođač automobila Ford po prvi put je nakon sedamdesetih godina prošlog vijeka suočen s mogućnošću štrajka svojih radnika u Velikoj Britaniji.

Naime, veliki sindikat Junit, koji okuplja 2500 zaposlenika Forda, obavijestio je kompaniju kako će među svojim članovima provesti glasanje o pokretanju sindikalne akcije, odnosno štrajka, ukoliko se ne ispune njihovi uvjeti.

Bolje rečeno, ukoliko Ford ne odustane od svojih planova da zatvori svoj postojeći mirovinski fond za novopridošle radnike, ali i plana o smanjenju početne plate.

“Ford je suočen s mogućnošću prvog štrajka još od sedamdesetih godina. Junit neće ostati po strani i skrštenih ruku gledati kako Ford svojom novom šemom plata i penzija među nama stvara radnike drugog reda. Sugerišemo Fordu da se vrati za pregovarački sto ukoliko želi izbjeći spor s nama”, kazao je predstavnike sindikata Junit Rodžer Madison, prenosi Guardian.

Stiže “proljeće nezadovoljstva”?

Ford u Velikoj Britaniji zapošljava oko 15.000 ljudi, a njegovi zaposlenici su zadnji put išli u štrajk davne 1978. godine kada je došlo do spora radnika i kompanije o visini plata.

Zaposlenici Forda tada su pokrenuli trend koji je iste godine rezultirao nizom sličnih radničkih štrajkova, zbog čega je taj period kasnije postao poznat kao “zima nezadovoljstva”.

S obzirom na to da je Britanija danas i službeno objavila kako se nalazi u recesiji s dvostrukim dnom, a već neko vrijeme muku muči sa štrajkom kamiondžija, postoji mogućnost kako Velikoj Britaniji slijedi “proljeće nezadovoljstva”.

Ford ipak nije deklarativno odbio zahtjeve svojih radnika, već je objavio da je spreman i voljan pregovarati s Junit-om.

“Ford već neko vrijeme s predstavnicima sindikata želi razgovarati o financijskim izazovima naših beneficiranih mirovinskih fondova, koji su u značajnom deficitu. Oko 80 posti kompanija u privatnom sektoru već je zatvorilo svoje postojeće beneficirane mirovinske fondove za nove zaposlenike. Ford nema namjeru povlašteni mirovinski fond zatvoriti za postojeće članove i korisnike”, poručili su iz Fonda.

Hoće li se radnici zadovoljiti tim odgovorom ili će svejedno pokrenuti sindikalnu akciju bit će poznato nakon internog glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana