Ford dijeli 1.500 otkaza u Britaniji

Agencije
Ford dijeli 1.500 otkaza u Britaniji

London - Američki proizvođač automobila Ford zatvoriće 1.500 radnih mjesta u fabrikama u Velikoj Britaniji, javio je jedan izvor iz sindikata, a prenijele agencije.

Hiljadu radnih mjesta biće zatvoreno u Dagenhemu u predgrađu Londona i 500 u Sautemptonu, na jugu Engleske, rekao je portparol sindikata GMB posle sastanka rukovodstva Forda i britanskih sindikata.

- To je užasna vijest za zaposlene u ove dvije fabrike i užasna vijest za britansku industriju - rekao je zvaničnik GMB-a Dzaštin Bouden.

Fabrika u Sautemptonu proizvodi kombije tipa "Ford tranzit".

U njoj je proizvodnja pala sa 66.000 vozila 2008. na 28.000 prošle godine.

Fabrika u Dagenhemu proizvodi rezervne dijelove.

- Proizvodnja kombija tipa 'Ford tranzit' biće izmještena u neku zemlju gdje je jeftinije. Istorija Forda u Britaniji je samo priča o neodržanim obećanjima i zatvaranjima fabrika - rekao je Bouden.

Ford zapošljava oko 11.400 ljudi u Velikoj Britaniji i ima fabrike u Dagenhemu, Hejlvudu (severozapd) i Bridžendu u Velsu.
Ford je juče objavio da namjerava da zatvori svoju fabriku u Genku u Belgiji do kraja 2014. godine, što će značiti ukidanje oko 10.000 radnih mjesta, direktno u fabrici i indirektno vezanih za nju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana