Fondovi pokušali da fingiraju trgovinu

Željka Kokot
Fondovi pokušali da fingiraju trgovinu

Banjaluka - Komisija za hartije od vrijednosti RS poništila je prenos vlasništva nad osam akcija "Željeznica RS", nakon što je kontrolom otkriveno da su dva investiciona fonda istovremenim nalogom za kupovinu pokušala da pribave sporne akcije po fiktivnoj cijeni.

U Komisiji za hartije od vrijednosti RS su kazali da su u pomenutoj transakciji učestvovala dva strana investiciona fonda međusobno povezana upravljačkim funkcijama, koja su prekršila tačku b člana 277 Zakona o tržištu hartija od vrijednosti RS.

- Ovim članom je propisano da je zabranjeno dati nalog za kupovinu ili prodaju hartije od vrijednosti znajući da je dat ili će biti dat nalog za prodaju ili kupovinu te hartije od vrijednosti od istog ili drugog lica, a po cijeni ili broju koji su isti ili približno isti. Na taj način se stvara privid cijene ili aktivnog trgovanja - istakli su u Komisiji za hartije od vrijednosti RS, ali nisu željeli da otkrivaju koji su fondovi pokušali da manipulišu cijenom.

Sporna transakcija obavljena je na Banjalučkoj berzi 1. februara 2016. godine, a obuhvatila je osam akcija "Željeznica" po pojedinačnoj cijeni od 553 KM. Transakcija se poklopila sa početkom trgovanja akcijama "Željeznica RS" nakon što je to preduzeće smanjilo njihov broj sa 245.305.786 na 50.000. Na taj potez "Željeznice" su se odlučile zbog pokrića gubitka na teret kapitala čija je vrijednost smanjena na samo 50.000 maraka. To je uzrokovalo vrtoglavi rast cijene akcija na Banjalučkoj berzi.

Komisija za hartije od vrijednosti RS stopirala je odmah po zaključenju pomenute transakcije akcijama "Željeznica RS" proces njihovog prenosa sa starog na novog vlasnika zbog sumnje da su stečene na nezakonit način i pokrenula provjeru tog posla. Komisija je naložila Centralnom registru hartija od vrijednosti da odmah blokira sticanje i otuđenje akcija "Željeznica" na računu jednog klijenta i jednom kastodi računu.

Iz Komisije za hartije od vrijednosti naglašavaju da sporne hartije od vrijednosti neće promijeniti vlasnika niti će biti prikazane u okviru prometa na Banjalučkoj berzi, jer su prilikom kontrole utvrđene nepravilnosti.

Zamrla trgovina akcija "Željeznica"

Podaci Banjalučke berze pokazuju da su nakon sporne transakcije prodate samo tri akcije "Željeznica RS" po pojedinačnoj cijeni od 450 KM. Ta transakcija obavljena je 4. februara, od kada nije bilo trgovanja akcijama "Željeznica".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana