Firme kreću ka novim poslovima u Njemačkoj

Marina Čigoja
Firme kreću ka novim poslovima u Njemačkoj

Banjaluka - Spoljnotrgovinska komora (STK) BiH u saradnji sa privrednim komorama RS i FBiH raspisala je konkurs za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj u detašmanskoj 2015/16. godini.

Preduzećima će biti dodijeljeno 1.917 dozvola, a iz tog kontingenta RS će dobiti 529, FBiH 976, dok je 412 dozvola predviđeno za raspodjelu u STK.

- Dvije trećine dozvola u nadležnosti STK biće raspoređeno preduzećima iz FBiH, a trećina firmama iz RS sa većinskim vlasništvom kapitala pravnih i fizičkih lica iz Slovenije. U nedostatku takvih preduzeća dobiće ih i ostala preduzeća iz BiH - navedeno je u konkursu.

Kada su u pitanju vrste poslova, najviše dozvola biće raspoređeno firmama iz oblasti građevinarstva - 760. Preduzeća iz oblasti izolaterstva dobiće 440, a za ostale djelatnosti, među kojima su montažerstvo, rudarstvo i druge, rezervisano je 717 dozvola.

- Na konkurs mogu da se prijave preduzeća koja su registrovana za izvođenje građevinskih radova u inostranstvu. Na konkurs su obavezna da se prijave preduzeća koja već koriste detašmane u Njemačkoj ili imaju odranije dogovorene ugovore za realizaciju u 2015/16. godini i narednim detašmanskim godinama - navodi se u konkursu.

U preduzećima koja su i ranijih godina radila u Njemačkoj kažu da im je to u velikoj mjeri pomoglo da prežive protekle krizne godine.

Jedan od akcionara preduzeća "Luka" iz Banjaluke, koje se bavi elektroinstalacijama, Goran Branković kaže da već 25 godina imaju predstavništvo u Njemačkoj i da su radili za poznate njemačke firme.

- Radimo u okviru detašmana i međudržavnog ugovora i to je za našu firmu vrlo značajno. Imamo oko 130 radnika zaposlenih po zakonima BiH i 40 po njemačkom zakonu. Zahvaljujući detašmanima oko 100 radnika iz BiH dolazi u Njemačku već dvadesetak godina. Imamo dobre reference i radimo za velike njemačke firme. Radili smo i za "Mercedes" i za neke banke - kazao je Branković.

Konkurs je objavljen 12. avgusta, a prijave se mogu podnijeti u roku od 15 dana od dana objavljivanja.

 

Kriterijumi za dodjelu detašmana

- Prihod u BiH i Njemačkoj u 2014. godini

- Poslovni rezultat u BiH i Njemačkoj u 2014. godini

- Broj zaposlenih u BiH u 2014. i prvom polugodištu 2015. godine

- Kadrovska i tehnička osposobljenost

- Reference u BiH i Njemačkoj

- Iskorišćenost detašmana u Njemačkoj u prethodnoj detašmanskoj godini

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana