Firme iz FBiH registruju se u RS

Marina Čigoja
Firme iz FBiH registruju se u RS

BANjA LUKA - Da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj povoljnija nego u FBiH govori podatak da je lani do polovine septembra u Srpskoj registrovano 1.049 preduzeća iz Federacije BiH i distrikta Brčko.

U republičkom Ministarstvu finansija ističu da je samo u 2007. godini, kada je RS počela sa primjenom novih reformskih zakona,  između ostalog,  Zakona o porezu na dohodak i Zakona o porezu na dobit, oko 400 privrednih subjekata sa teritorije FBiH registrovalo svoje poslovanje u RS.

U Srpskoj se od  1. januara ove godine obračun i uplate poreza i doprinosa vrši po bruto principu. Usvojena zbirna stopa doprinosa na bruto platu od 30,6 odsto predstavlja najnižu stopu u odnosu na okruženje.

- Prelaskom na bruto princip obračuna doprinosa, privredni ambijent u RS je postao uporediv sa stopama doprinosa drugih zemalja - istakla je portparol Ministarstva Maja Stojnić.

Jedinstvena stopa poreza na dohodak u RS iznosi osam odsto, dok je neoporezivi dio dohotka na mjesečnom nivou 300 maraka. Stopa poreza na dohodak u FBiH je deset odsto.

Stojnićeva je dodala da je usvajanjem niza novih reformskih zakona sa niskim poreskim stopama u Srpskoj, kao i provođenjem postupka "Giljotina propisa" stvoren povoljniji ambijent za poslovne i privredne aktivnosti u poređenju sa Federacijom BiH.

I u Udruženju poslodavaca BiH ističu da je ekonomska situacija u RS, ali i u Brčkom mnogo povoljnija nego u FBiH. Oni ističu da vlasti Srpske vode pametnu ekonomsku politiku i smanjenjem stopa doprinosa pune buyet.

- U FBiH ne shvataju da će se broj onih koji će prijavljivati radnike i redovno uplaćivati doprinose povećati ako smanje stope - ističu u Udruženju.

Direktor Ekonomskog instituta RS Duško Jakšić smatra da Srpska povoljnim stopama doprinosa želi da privuče veće investitore na ovo područje i da je to pozitivno.

- Mislim da je ovakva politika RS ispravna, jer nije ugrozila buyetske korisnike, a uveliko je olakšala poslovanje - istakao je Jakšić.

U Udruženju ekonomista "SNjOT" ističu da je niža stopa doprinosa doprinijela tome da se jedan dio preduzeća iz FBiH prijavi u RS, ali, kako kažu, postoji još niz drugih efekata koji treba kod nas da se unaprijede kako bi situacija bila još povoljnija.

Statistika

Zbirna stopa doprinosa na bruto platu u RS iznosi 30,6 odsto. U Srbiji je ona 35,8 odsto, u Hrvatskoj 37,2 odsto, u FBiH 41,5, dok je u Crnoj Gori 30 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana