Firme i građani sve teže vraćaju kredite

Željka Kokot
Firme i građani sve teže vraćaju kredite

Banjaluka - Iznos nekvalitetnih kredita sa kojima se bore banke u Srpskoj dostigao je prošle godine 747,1 milion KM i veći je za 67,6 miliona ili čak deset odsto u odnosu na kraj 2014. godine, pokazuju preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS.

Loši krediti, koji se klasifikuju u kategorije rizika "C", "D" i "E", lani su učestvovali sa 15,41 odsto u ukupnim kreditima bankarskog sektora RS. Njihov udio porastao je sa 14,35 odsto evidentiranih na kraju 2014. godine.

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, rast obima nekvalitetnih kredita zabilježen je i u sektoru pravnih i fizičkih lica. Nekvalitetni krediti pravnih lica iznosili su na kraju prošle godine 510,4 miliona i na godišnjem nivou je njihov iznos porastao za 12 odsto. Nenaplativi zajmovi fizičkih lica istovremeno su iznosili 236,7 miliona KM i imali su rast za šest odsto.

Krediti sa čijim vraćanjem kasne pravna lica imali su na kraju 2015. udio od 18,07 odsto u ukupnim zajmovima tog sektora, što je za 1,88 procentnih poena više u odnosu na kraj 2014. godine. Kod fizičkih lica na loše zajmove otpada 11,71 odsto ukupnih kredita, što čini rast od 0,06 procenata.

Sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić kaže da stanovništvo urednije vraća kredite od privrede, a da je problem što banke presporo čiste portfolio loših kredita.

- Aktivnosti na tržištu nekretnina su prilično skromne i neophodno je što brže rješavati probleme nenaplativih kredita kroz njihovu prodaju - kaže Mišić i dodaje da se banke i regulatori tržišta moraju aktivirati kako bi rizici u odnosima između banke i klijenta bili smanjeni.

Član Udruženja ekonomista RS - SWOT Predrag Duduković smatra da je rast loših kredita u sektorima privrede i stanovništva lančano povezan.

- Privreda radi u manjem obimu, likvidnost preduzeća je smanjena i mnogi privredni subjekti imaju probleme da u roku servisiraju dospjele kreditne obaveze, ali i da isplaćuju radnicima plate, što i njih stavlja u nezavidan položaj jer ne mogu vraćati svoja zaduženja - kaže Duduković.

Konstantan rast nekvalitetnih kredita u posljednjih nekoliko godina, osim što oslikava finansijske probleme u kojima se nalazi sve veći broj firmi i stanovnika, utiče u velikoj mjeri i na poslovni rezultat banaka. Devet banaka sa sjedištem u RS završile su prošlu godinu sa neto gubitkom od 79,1 milion KM.

- U rati kredita koju banke naplaćuju je sadržana i kamata koja za banku predstavlja prihod. Smanjena naplativost kredita direktno utiče na prihode banke po osnovu kamata, a osim toga banke moraju da rezervišu novac za nenaplative kredite - objašnjava Duduković i dodaje da se bez oporavka privrede ne može očekivati ni smanjenje velikog procenta loših kredita, a time ni poboljšanje poslovanja banaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana