Firmama iz RS novi poslovi u Njemačkoj

Marijana Miljić
Firmama iz RS novi poslovi u Njemačkoj

Banjaluka - Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH raspisalo je konkurs za dodjelu detašmana za izvođenje radova u Njemačkoj u detašmanskoj 2012/2013. godini, a firmama u Srpskoj biće dodijeljeno 666 dozvola.

Firmama u BiH biće dodijeljeno ukupno 2.000 dozvola, od čega se na Srpsku odnosi 666, a na FBiH 1.334. Konkurs za prijavu preduzeća otvoren je do 26. avgusta.

Preduzeća iz oblasti građevinarstva u Srpskoj dobiće 208 dozvola, dok će firmama koje se bave izolaterskim radovima biti dodijeljeno 124 dozvole, a za preduzetnike koji se bave ostalim djelatnostima namijenjeno je 197 dozvola za obavljanje posla u Njemačkoj.

Sekretar Komisije za raspodjelu detašmana u Privrednoj komori RS Stanko Ivaštanin rekao je da u Srpskoj svake godine oko 30 preduzeća dobije šansu za rad u Njemačkoj.

- Obično ovaj broj preduzeća dobije po više dozvola, a ima i onih koji dobiju i do 50 dozvola za rad u Njemačkoj. Za preduzeća u Srpskoj ovo je velika šansa jer na našem  tržištu već dugo vlada stagnacija i nestašica posla. Veliki broj firmi iz RS snašao se već na tržištu Njemačke, tako da će se vjerovatno i ove godine prijaviti za dodjelu detašmana, a očekujemo svakako i nove firme, koje će se boriti da se probiju na ino-tržište - rekao Ivaštanin.

U banjalučkom preduzeću "SG Inzinjering", koje se bavi građevinskim radovima, kazali su da se već nekoliko godina prijavljuju za dodjelu detašmana, te da će i ove godine konkurisati. 

- Građevinska preduzeća u RS nemaju dovoljno posla, zbog čega im je izlazak na tržište Njemačke šansa za "preživljavanje" i dobru zaradu - kazali su u ovom preduzeću.

Vlasnik građevinske firme "Gipser" iz Doboja Dragan Čanić rekao je da se već 14 godina prijavljuje se za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj.

- Posla na tržištu Njemačke ima dovoljno, zbog čega bi veći broj firmi iz Srpske trebalo da se prijavljuje za rad na tom tržištu. Pored toga, naši radnici u Njemačkoj imaju veću platu od zaposlenih u građevinarstvu u RS - rekao je Čanić i dodao da na poslovima u Njemačkoj ima angažovano 35 radnika.

Pravo učešća na javnom pozivu za dodjelu detašmana imaju preduzeća iz građevinske, izolaterske i drugih djelatnosti  koji su registrovani za izvođenje radova u inostranstvu.

Kriterijumi

Prilikom raspodjele detašmana, Komisija za detašmane uzeće u obzir ostvareni prihod u BiH i Njemačkoj u 2011. godini, kao i broj zaposlenih u BiH u stalnom radnom odnosu lani i prvom polugodištu 2012. godine.

Komisija će u obzir uzimati i iskorištenost detašmana u Njemačkoj u prethodnoj detašmanskoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana