Finansijsko tržište i dalje nestabilno

Glas Srpske
Finansijsko tržište i dalje nestabilno

NjUJORK, LONDON, PARIZ - Globalna kriza i dalje otežava poslovanje banaka i drugih finansijskih institucija i pogoršava stanje na tržištu kapitala.

Stanje na američkom finansijskom tržištu još je nestabilno zbog neizvjesnosti koja prati plan administracije američkog predsjednika Yorya Buša. Plan američke vlade, kojim se predviđa izdvajanje loših kredita iz banaka na što bi država potrošila oko 700 milijardi dolara ne prolazi u Kongresu baš "glatko". Ta bi državna pomoć vjerovatno stabilizovala finansijski sistem, ali to je samo jedan od problema privrede, koja je pred recesijom, pa je pitanje treba li vlada potrošiti toliko novca na spasavanje banaka koje zbog sopstvenih poteza bilježe goleme gubitke.

Cijene akcija na njujorškoj berzi juče su znatno pale, dok su investitori prodavali dolar i ulagali u zlato i naftu.
Evropske berze i dalje slijede Vol Strit, pa su juče vodeći indeksi pali, a dionice banaka su pod najvećim pritiskom. I na azijskim su berzama cijene dionica takođe pale.

- Francuske banke su ove godine izgubile u globalnoj finansijskoj krizi oko 20 milijardi evra, ali su i dalje mnogo "zdravije" od banaka u SAD - ocijenila je francuski ministar finansija Kristin Lagard.

Samo u prethodnoj nedjelji francuske banke su izgubile milijardu i po evra nakon bankrotstva holdinga "Liman braders".

- Sve banke u svijetu su nužno pogođene - istakla je Lagard. Banke širom svijeta otpisale su milijarde evra gubitaka proisteklih iz hipotekarnog duga, dok je američka vlada u posljednje dvije sedmice preuzela dvije najveće hipotekarne kompanije i najveću osiguravajuću kuću.

Američka Uprava za federalne rezerve (FED) olakšala je investicionim fondovima i drugim investitorima preuzimanje manjinskih udjela u bankama. Taj potez treba da obezbijedi "infuziju" svježeg kapitala keša "gladnim" bankama i pomogne im da se izbore sa problemima.

Njemačka vlada ne namjerava da pomogne bankama pogođenim finansijskom krizom, a vodeći predstavnici njemačke vlade istakli su da nema potrebe za tim jer kriza u Njemačkoj nema ni
izdaleka takve razmjere kao u SAD.

Prema ocjeni njemačke vlade, uzrok krize je u američkom hipotekarnom tržištu, zbog čega su potezi vlade SAD ispravni.

Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta u ponedjeljak je saopštila da su pohvalile vanredne mjere koje su donijele SAD kako bi ublažile finansijsku krizu. Ministri finansija G7 u zajedničkom saopštenju naveli su da su spremni pojedinačno ili zajedno preduzeti sve nužne mjere kako bi osigurali stabilnost finansijskog tržišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana