Finansijski sistem snažniji nego ranije

Glas Srpske
Finansijski sistem snažniji nego ranije

SARAJEVO - Finansijski sistem BiH danas je snažniji nego što je bio prije dvije-tri godine, prije svega jer je pokazao otpornost u složenom okruženju u vrijeme ekonomske krize, kazao je juče u Sarajevu visoki predstavnik u BiH Valentin Incko.

On je na konferenciji "Društvenoodgovorno finansiranje u BiH" koju je organizovala Centralna banka BiH u saradnji sa Razvojnom bankom Njemačke (KFV) i Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu rekao da je bez obzira na globalnu ekonomsku krizu, održano povjerenje u bankarski sistem BiH, zahvaljujući ključnoj ulozi Centralne banke.

- Sada je pravo vrijeme da se prebrodi kriza, a politički lideri u BiH mogu da uče o odgovornom ponašanju kakvo vlada u ovoj finansijskoj instituciji - istakao je Incko i dodao da je potrebno da se uspostavi bankarska supervizija, te da se nastave reforme u BiH koje će obezbijediti otvaranje novih radnih mjesta, podsticaj cijelom bankarskom sektoru, kao i smanjenje kamatnih stopa u bankama.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić rekao je da društveno odgovorno finansiranje pretpostavlja i izgradnju infrastrukture koja će ojačati ekonomsku efikasnost.

- Svjesni smo da su monetarna i finansijska stabilnost bitan preduslov za uspješno vođenje ekonomske politike. Samo u takvim uslovima može se poboljšati ukupan rejting zemlje i olakšati sprovođenje planova države u realizaciji značajnih razvojnih projekata - rekao je Vrankić.

Guverner Centralne banke u BiH Kemal Kozarić je kazao da je globalna finansijska kriza pokazala da mnogi učesnici u finansijskom sektoru u BiH nisu iskazali dovoljno odgovornosti.

- Finansijski sektor jeste ostao stabilan, ali je pun izazova.  Preduzeća i cjelokupno stanovništvo trenutno imaju mnogo bolji pristup finansijskim uslugama nego ranije, što je pozitivno - naglasio je Kozarić.

Dug BiH

Dragan Vrankić je podsjetio da finansijski dug BiH iznosi nešto više od četiri milijarde maraka, od čega pola otpada na dug do 1992. godine, te da je on konsolidovan, dok se novi dug uredno vraća. Vrankić je dodao da dugu u realnoj ekonomiji nije veliki kao u drugim zemljama. On je ponovio da BiH nije prezadužena zemlja i naglasio potrebu stvaranja pozitivnog ambijenta, priliva investicija i smanjenja prevelike javne potrošnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana