Finansijski sektor očuvao stabilnost

Marina Čigoja
Finansijski sektor očuvao stabilnost

BANjA LUKA - Finansijski sektor Republike Srpske očuvao je stabilnost u ovoj godini, koju je u svim zemljama svijeta, pa tako i u RS, okarakterisala globalna ekonomska kriza.

Rekao je ovo  juče ministar finansija RS Aleksandar Džombić na prijemu koji je Ministarstvo organizovalo za regulatore i učesnike finansijskog sektora u Srpskoj.

- Ovo je bila godina značajnih finansijskih i privrednih izazova za RS. Makroekonomski pokazatelji potvrdili su da Srpska ima dobre izglede da se kriza na nju slabije odrazi nego na zemlje u okruženju. Ipak, indirektne posljedice krize osjete se u padu jednog broja portfelja, ali stanje nije alarmantno i ukazuje na stabilnost poslovanja finansijskog sektora - kazao je Džombić.

Dodao je da deset banaka sa sjedištem u RS zauzima više od 80 odsto finansijskog sektora, koji vrijedi oko šest milijardi maraka.

- Kreditna aktivnost banaka u RS, i pored uticaja ekonomske krize, nije smanjena, a krediti su povećani za dva odsto u ovoj godini i iznose 3,7 milijardi maraka. Očuvana je likvidnost bankarskog sektora, pa novčana sredstva na kraju novembra iznose 28 odsto ukupne aktive ili 1,5 milijardi maraka. Iako su depoziti smanjeni zbog nelikvidnosti privrede, ali i zbog realizacije Razvojnog programa RS i povlačenja jednog dijela državnih depozita, prisutan je rast štednje građana za četiri odsto i oročene štednje za deset odsto - rekao je Džombić.

Prosječna zaduženost građana, kaže, smanjena je za šest odsto i trenutno iznosi 1.700 maraka.

- Evidentno je i povećanje osnovnog kapitala u bankarskom sektoru za četiri odsto - kazao je Džombić.

Kada je u pitanju tržište kapitala, ministar finansija je istakao da su dominantan uticaj i ovdje imali ekonomska kriza i pad svih tržišta kapitala, kako u regionu, tako i u svijetu. U posljednje dvije godine, dodaje, i u ovom segmentu napravljen je značajan napredak.

Planovi

Aleksandar Džombić je rekao Vlada RS u idućoj godini namjerava da radi na poboljšanju uslova za razvoj finansijskog sektora, prije svega da povjeri domaćim bankama čuvanje novčanih sredstava RS, te nastavi aktivnu kreditnu podršku privrednim subjektima RS.

- Planiramo i da obezbijedimo dodatna finansijska sredstava za kreditiranje, od kojih su već zaključeni ugovori sa Evropskom investicionom bankom i Svjetskom bankom u iznosu od 50 miliona evra i dodatnih 28 miliona dolara - naglasio je Džombić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana