“Finance”: Plate previsoke za ono što Slovenci proizvode

Agencije
“Finance”: Plate previsoke za ono što Slovenci proizvode

Ljubljana - Slovenačke plate previsoke su za ono što su sposobni da proizvedu, a imaju i previše radnika za poslove koje obavljaju, prenose agencije.

Ljubljanski list "Finance" priznaje da je to “bogohulna, okrutna i nepravedna” tvrdnja, koja će “prije ili kasnije” morati da bude izrečena.

Izvoz, jedini pokretač slovenačke privrede, u konstantnom je padu, piše “Finance”, prenose portali.

- Ne samo da nemamo dovoljno gotovih proizvoda koje svjetsko tržište želi da kupi, već čak i ono što smo ranije izvozili drugi mogu da proizvedu po nižim cijenama nego mi - navodi list.

Ističu da je Vlada u Ljubljani prošle godine propagirala reforme, navodeći da će “one pomoći da bolje živimo u budućnosti”.

- Ove godine, reforme imaju cilj da sačuvaju posljednje preostale zaostatke ekonomije, jer je to jedini način da pokažemo investitorima da je Slovenija u stanju da izmijeni svoje socijalističke principe i da je svjesna izmijenjenih globalnih okolnosti - navodi “Finance”.

Javni sektor guši privatni sektor.

- Poslije sniženja plata, mora odmah da uslijedi shvatanje da su troškovi stanovanja preskupi. I moramo sebi da priznamo da je Slovenija siromašnija nego što možemo da zamislimo - ocjenjuje list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana