Fiksni kurs garant stabilnosti valutee

Daliborka Sekulić
Fiksni kurs garant stabilnosti valutee

BANjA LUKA - Međunarodni monetarni fond, kao uslov za stend-baj aranžman sa BiH zahtijeva da se politika valutnog odbora u budućnosti ne mijenja, odnosno da BiH zadrži, postojeći, strogi režim karensi borda, jer fiksni kurs omogućava veću stabilnost valute i manje gubitke.

Kazao je ovo za "Glas Srpske" predsjednik sekcije za bankarstvo Udruženja ekonomista SWOT Aleksandar Ljuboja. Prema njegovim riječima, MMF od BiH zahtijeva da se pridržava fiksnog kursa, odnosno da "sve ostane kako jeste".

- Fiksni kurs omogućava veću stabilnost i manje gubitke, odnosno da ne dođe do valutnog rizika koji utiče na povećanje cijena i inflaciju. Ako kurs ostane nepromijenjen i ako karensi bord i njegov način rada ostanu onakvi kakvi jesu, nema rizika - objasnio je Ljuboja.

Ako uzmemo primjer Srbije, dodaje Ljuboja, koja se sa svakom promjenom vrijednosti dinara suočava sa rastom cijena, porastom inflacije i udarom na životni standard građana, BiH je od ovoga zaštićena valutnim odborom.

- Ako dođe do valutnog rizika u nekoj zemlji, to za sobom povlači i kreditni rizik. Najveći problem je što se u tom slučaju kod budžetskih potrošača javlja povećanje učešća potrošnje, a MMF u BiH najviše "žulja" javna potrošnja, koju treba obuzdati - istakao je Ljuboja.

Viceguverner Centralne banke BiH Ljubiša Vladušić kazao je ranije da je jedan od uslova stend-baj aranžmana BiH sa MMF veoma strog režim karensi borda. U BiH, prema njegovim riječima, postoji konsenzus da treba nastaviti karensi bord do daljnjeg, a najmanje do kraja aranžmana sa MMF. Vladušić je naglasio da u BiH već postoji konzervativni monetarni pristup, a mnoge druge države koje su imale dosta fleksibilne monetarne politike, tek sada pooštravaju uslove i prelaze na konzervativni pristup.

Investitori

Ljubiša Vladušić je istakao da banke u prva tri mjeseca ove godine bilježe najmanji rast stope kreditiranja od 13 odsto. Depoziti banaka od početka godine iznosili su 11,8 milijardi maraka, što je za 163 miliona manje u odnosu na kraj 2008. godine. Aranžman BiH sa MMF i planirano povećanje nivoa osiguranih depozita u bankama sa 20.000 na 50.000 maraka, kazao je, pozitivni su znakovi za buduće investitore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana