Fijat zatvara fabriku na Siciliji

Glas Srpske
Fijat zatvara fabriku na Siciliji

DETROIT - Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markijone, koji upravlja i američkim "Krajslerom", rekao je u Detroitu da je odluka o zatvaranju fabrike na Siciliji, koja zapošljava 1.400 radnika, definitivna i nepovratna, prenio je Tanjug.

Markijone je kazao da "Fijat" gubi novac na svakom automobilu izrađenom u fabrici "Termini Imereze" u Siciliji jer su troškovi pogona izuzetno visoki zbog nedostatka infrastrukture u tom regionu.

On je istakao da "Fijat", u pregovorima sa vladom i sindikatima, nastoji da pronađe drugo rješenje za sporni pogon u kome bi proizvodnja automobila trebalo da se okonča krajem 2011. godine.

- Globalna autoindsutrija, posebno u Evropi, mora da smanjuje kapacitete fabrika kako bi uopšte mogla da preživi. Svjetski proizvođači mogu da izrade 94 miliona automobila i kamiona, a to je 30 miliona više nego što mogu da prodaju - objasnio je Markijone, i dodao da je "Fijat" najveća industrijska organizacija u Italiji, ali da ne snosi odgovornost za upravljanje zemljom.

On je procijenio da će stepen korišćenja kapaciteta u evropskoj autoindustriji pasti na 65 odsto u 2010. godini sa 75 procenata prošle godine, u očekivanju da će doći do daljeg pada prodaje.

Hiljade "Fijatovih" radnika protestovalo je u srijedu na jugu Italije zbog odluke uprave kompanije da zatvori kapije fabrike na "Siciliji.

Markijone je prvi put govorio o nužnosti zatvaranja sicilijanskog pogona u junu, upozoravajući da je to jedini način da se smanje troškovi grupacije, ali je naišao na žestok otpor zaposlenih.

Saradnja

Prema ocjeni Serđa Markijonea, partnerstvo "Fijata" i "Krajslera" ima perspektivu, pošto je riječ o udruživanju "zasnovanom na obostranom interesu", a mogu se očekivati dalja ukrupnjavanja proizvođača vozila. On smatra da će za 20 godina možda postojati samo nešto više od šest globalnih autokompanija, podijeljenih između Sjeverne Amerike, Evrope i Azije, upozoravajući da evropske vlade, posebno Njemačka, griješe kada intervenišu u autoindustriji u pokušaju da smanje nezaposlenost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana