Fijat udružuje tri robne marke

Glas Srpske
Fijat udružuje tri robne marke

MILANO - Italijanski automobilski gigant "Fijat" namjerava da udruži tri njegove robne marke za izradu luksuznih sportskih automobila, "alfa romeo", "maserati" i "abart" u novu grupu, na čijem će se čelu nalaziti Harald Vester, sadašnji izvršni direktor "Maseratija" i "Abarta", javio je internet portal "Autonjuz", prenio je Tanjug.

Zadatak Vestera biće da procijeni potencijalnu sinergiju između "Maseratija" i "Alfa Romea" koji posluje sa gubicima, dok uprava kompanije nastoji da utvrdi uzroke lošeg poslovanja i da predloži strategiju izlaska iz krize.

"Maserati", koji se nalazi u vlasništvu "Fijata" od 1993. godine, prodaje ekskluzivne luksuzne sportske automobile čija se cijena kreće od 114.000 do 135.000 evra.

Izvor blizak fabrici tvrdi da "Fijat" razmatra više opcija za "Alfu", čiji se gubitak u posljednjoj deceniji godišnje povećava između 200 i 400 miliona evra.

Izvršni direktor "Fijata" Serđo Markijone početkom ovog mjeseca izrazio je sumnju u mogućnost oporavka "Alfa Romea", nekada najpoznatijeg proizvođača sportskih automobila.       

Markijone je kazao da će 2010. godina biti presudna za "Alfu", koja pokušava da popravi imiy kompanije koja je godinama kritikovana zbog lošeg snabdijevanja kupaca rezervnim dijelovima i nedovoljnog broja servisa.

Investicije

"Autonjuz" navodi da se "Alfi" pripremaju dvije mogućnosti, a jedna od njih je i zamrzavanje investicija u tu robnu marku, i obustavom proizvodnje starijih modela. Ostali modeli "Alfa" linije, kao što su "alfa 159", "brera kupe", "spajder" i "GT kupe" ostaće i dalje na montažnim trakama, ali u kraćem periodu, piše "Autonjuz".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana