Fijat u Zastavu ulaže 700 miliona evra

Glas Srpske
Fijat u Zastavu ulaže 700 miliona evra

BEOGRAD - Predstavnici Vlade Srbije i italijanske "Fijat grupe" potpisali su juče u Beogradu ugovor o zajedničkom ulaganju u kragujevačku fabriku "Zastava", objavio je B92.

Ukupna vrijednost ugovora je oko 950 miliona evra i on će omogućiti otvaranje novih 4.750 radnih mjesta. U Palati "Srbija" ugovor su potpisali potpredsjednik Vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić i predsjednik "Fijat grupe" Serđo Markione.

Ugovorom je precizirano da u novoj zajedničkoj kompaniji "Fijat" ima 67 odsto vlasništva, a Vlada Srbije 33 odsto, kao i da ta kompanija preuzima imovinu fabrike "Zastava" u Kragujevcu, pri čemu će početna investicija "Fijata" iznositi oko 700 miliona evra, a srpske Vlade više od 200 miliona evra.

Potpisan je i Memorandum o razumijevanju "Iveka" i "Manjeti Marelija" i Vlade Srbije u oblasti proizvodnje autobusa, specijalnih vozila i automobilskih komponenti.
Tim dokumentom predviđa se formiranje još dvije nove zajedničke kompanije, koje bi 70 odsto bile u vlasništvu italijanskih partnera, a 30 odsto u vlasništvu Srbije. Početna investicija tih kompanija iznosiće oko 240 miliona evra.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su, u ime vlade Italije ministar spoljnih poslova Franko Fratini, a u ime Srbije predsjednik Srbije Boris Tadić i premijer Mirko Cvetković.

Cvetković je ocijenio da će ovaj ugovor imati nekoliko pozitivnih efekata, a prvi od njih je privlačenje drugih velikih investicija u Srbiju. Dodao je da se očekuje izvoz od milijardu evra.

U Vladi Srbije ocijenili su da se radi o najvećem ugovoru koji Srbija potpisuje u oblasti industrijskog razvoja jer će ukupna investicija "Fijata", "Iveka" i "Manjeti Marelija", tri kompanije koje za sada učestvuju u ovom projektu, biti veća od milijardu evra, a biće otvoreno 5.000 novih radnih mjesta.

Potpredsjednik Vlade Božidar Đelić rekao je za B92 da je ugovor sa "Fijatom" odličan posao za Kragujevac i Srbiju.

- Radi se o proizvodnji 300.000 automobila poslije nekoliko godina, sa 200.000 u prvom koraku - objasnio je Đelić. Naglasio je da Srbija može biti "naredna Slovačka", zemlja koja ima najveći broj proizvedenih automobila po glavi stanovnika.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević, međutim, navodi da je teško dati generalnu ocjenu ovog posla jer i dalje nisu poznati svi detalji ugovora.

Gradsko vijeće Kragujevca donijelo je odluku o oslobađanju "Fijata" od svih lokalnih poreza i komunalnih taksi u narednih deset godina, a Kragujevac je preuzeo i obavezu da italijanskoj kompaniji obezbijedi besplatno građevinsko zemljište ako ona bude širila proizvodne kapacitete.
Potpisivanje ugovora lokalni mediji u Kragujevcu karakterišu kao posao stoljeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana