Fijat nema ni cent profita iz Italije

Glas Srpske
Fijat nema ni cent profita iz Italije

RIM - Šef italijanskog "Fijata" Serđo Markijone rekao je da bi za kompaniju bilo najbolje da izmjesti svu svoju proizvodnju iz Italije, s obzirom na to da se nijedan cent profita ne obezbjeđuje u Italiji.

- Bez Italije "Fijat" bi mogao više.  Radnici slabo rade, a postoji i manjak konkurentnosti - rekao je Markijone i dodao da bi za "Fijat" bilo bolje da napusti Italiju.

- Već dugo italijanski sistem gubi konkurentnost i u posljednjih deset godina nije mogao da zadrži korak sa drugim zemljama - smatra Markijone, koji je istovremeno i šef američkog "Krajslera."

Ovom izjavom Markijone je ponovo izazvao oštre reakcije među sindikatima, prenijele su agencije.

Šef najvećeg italijanskog sindikata Giljermo Epifani kazao je da je Markijone veoma skeptičan povodom budućnosti "Fijata" u Italiji i da je istina da šef kompanije želi da napusti zemlju.

Predstavnik sindikata metalskih radnika Roko Palombla zatražio je da Markijone prestane da ponižava radnike.

Grupa "Fijat" ima 188 fabrika u svijetu u kojima je zaposleno oko 190.000 radnika, od čega samo u Italiji 80.000, što je čini najvećim poslodavcem u zemlji.

Markijone je već ranije izazvao ljutnju među italijanskim sindikatima predlažući plan povećanja produktivnosti, a u septembru je dobio saglasnost akcionara da podijeli "Fijat" na dva dijela, na proizvodnju automobila i grupu koja će se baviti izradom kamiona, poljoprivrednih i građevinskih mašina.

Ulaganja

"Fijat" planira da uloži 20 milijardi evra do 2014. godine kako bi se unaprijedio rad fabrika i razvoj vozila, ako se sindikati slože da odustanu od štrajkova i ako prihvate uvođenje još jedne smjene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana