“Fič” snizio kreditni rejting za šest slovenačkih banaka

Agencije
“Fič” snizio kreditni rejting za šest slovenačkih banaka

Ljubljana - Bonitetna agencija “Fič” snizila je kreditni rejting za šest slovenačkih banaka, s negativnim dugoročnim izgledima, prenose agencije.

Smanjenje rejtinga bankama obrazloženo je potrebom njihove dokapitalizacije i teškoćama u neposrednom okruženju jer se procjenjuje da će slovenački BDP ove godine biti smanjen za 1,1 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Rejting je sa “BBB” na “BBB-” smanjen Novoj ljubljanskoj banci (NLB), Novoj kreditnoj banci Maribor (NKBM), Abanci Vipa, Gorenjskoj banci (GB), Banci Celje (BC) i Probanci.

Rejting nije smanjen Banci Koper u većinskom vlasništvu jedne italijanske bankarske grupe.

Smanjivanje bonitetne ocjene najvećih slovenačkih banaka uslijedilo je nakon što je “Fič”, kao posljednji od tri najveće bonitetne agencije, smanjio kreditni rejting Slovenije za jedan stepen, s “A” na “A-”, zbog teškoća koje se očekuju u dokapitalizaciji vodećih sistemskih banaka u većinskom vlasništvu države.

Prema očekivanju agencije “Fič”, Slovenija će, zbog loših kreditnih plasmana NLB-a, NKBM-a i banke Vipa, u te banke morati ove i sljedeće godine uložiti dodatnih 2,8 milijarde evra, dok oporavak slovenačke privede u sljedeće dvije godine može biti vrlo usporen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana