Federacija BiH prodaje nekoliko preduzeća

Tanjug
Federacija BiH prodaje nekoliko preduzeća

Sarajevo - Agencija za privatizaciju u Federaciji Bosne i Hercegovine u 2014. planira prodaju nekoliko preduzeća u kojima federalna vlada ima manjinski vlasnički udio.

Riječ je o Energopetrolu, Fabrici duvana Sarajevo (FDS), Bosnalijeku i Sarajevo-osiguranju, prenijela je Fena, precizirajući da je krajnji rok za ponovo aktuelizovanu „malu privatizaciju“ u Federaciji 25. novembar 2015.

Direktor Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) Šuhret Fazlić naveo je da je u pitanju plan za privatizaciju koji je usvojio Upravni odbor APF-a, ali još nije i Vlada FBiH.

„Prema tom planu, namjeravamo da privatizujemo i preduzeća gdje je udio vlade u vlasništvu veći, kao što je Aluminij iz Mostara, Energoinvest, Željezara Zenica“, dodaje Fazlić i napominje da BH Telekom nije predložen za prodaju.

APF je u okviru pripreme Plana privatizacije za 2014. već krajem prošle godine uputio dopis preduzećima iz svoje nadležnosti da dostave spisak svega što bi moglo biti predmet prodaje. Među prvim objektima kandidovanim za prodaju u „maloj privatizaciji“ je KTK Visoko, a najvjerovatnije će i određene ekonomske cjeline Agrokomerca iz Velike Kladuše ići u prodaju, rekao je Fazlić.

Kao razlog za aktuelizovanje „male privatizacije“, APF navodi efekte od novca koji se može dobiti prodajom određenih dijelova preduzeća, odnosno objekata nekadašnjih velikih sistema. Novac je namijenjen isključivo plaćanju dugovanja dobavljačima, bankama, kao i riješavanju statusa zaposlenih tih preduzeća, za doprinose i povezivanje radnog staža.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana