FBiH zaključala 78 miliona od MMF-a

Željka Domazet
FBiH zaključala 78 miliona od MMF-a

Sarajevo - Fiskalni savjet BiH formulisao je danas Nacrt pisma namjere za četvrtu tranšu stend-baj aranžmana BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) u iznosu od 78 miliona KM, a koja može biti odobrena samo ako federalni Zakon o povoljnijem penzionisanju boraca bude objavljen.

- Četvrta tranša sredstava MMF-a može se dobiti kada bude objavljen Zakon o povoljnijem penzionisanju koji je usvojio Parlament FBiH, to je uslov na koji mi ne možemo uticati. Rezervno rješenje za to nemamo - kazao je danas predsjedavajući Savjeta ministara i Fiskalnog savjeta Vjekoslav Bevanda.

On je poslije sjednice Fiskalnog savjeta, kojoj su prisustvovali premijer RS Željka Cvijanović i ministar finansija Zoran Tegeltija, kao i predstavnici MMF-a istakao da su predstavnici MMF-a naglasili da se ne može napraviti izuzetak.

- Četvrta tranša je istovjetna kao i prošla i iznosi 38,2 miliona specijalnih prava vučenja - rekao je Bevanda.

Bevanda je dodao da je Misija MMF-a na današnjoj sjednici konstatovala da su u cijelosti izvršene obaveze iz prethodnog pisma namjere. Istakao je da se na sjednici najviše polemike vodilo o rokovima, jer su predstavnici entiteta vlasti tražili pomjeranje rokova.

- Niko od članova Fiskalnog savjeta ne može uticati na ono što se dešava sa hapšenjem predsjednika Federacije BiH - rekao je on.

Premijer FBiH Nermin Nikšić istakao je da pregovori sa MMF-om idu svojim tokom i da ne postoji ništa što domaće vlasti ne mogu ispuniti.

- Ja nisam taj koji je sklonio predsjednika FiH Živka Budimira koji nije potpisao zakon o povoljnijem penzionisanju. Predsjednik FBiH ima problem sa pravosuđem, a ne sa mnom. Što se tiče ove tranše MMF nema problema, vrlo jasno je potvrđeno da su obaveze Federacije iz pisma namjere izvršene i da smo deblokirali taj proces - kazao je Nikšić.

Pismo namjere za četvrtu tranšu bord MMF-a razmatraće poslije trećeg pregleda sprovođenja aranžmana, koji će Misija MMF-a okončati krajem maja.

Nove obaveze

Bevanda je kazao da je radi povlačenja nove tranše insistirano na uvrštavanju nekih novih obaveza i u tom smislu data su objašnjenja u vezi sa "Elektroprenosom BiH" i sistemom trezorskog poslovanja.

- Definisano je desetak problematičnih stvari, od kojih je danas nekoliko razriješeno, a ostalo će biti riješeno u bilateralnim kontaktima - naveo je Bevanda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana