FBiH prodaje javna preduzeća

Agencije
FBiH prodaje javna preduzeća

Sarajevo - Vlasti Federacije BiH razmišljaju o skoroj prodaji dijela svog kapitala u jednom telekom operateru i dvije federalne elektroprivrede, javila je agencija Anadolija.

Time se definitivno otvara priča o privatizaciji vodećih državnih kompanija, što je do sada, uglavnom, bila tabu tema u FBiH. Prema neslužbenim informacijama, vlasti FBiH na ovaj način žele da udovolje i zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za ubrzanje privatizacije.

Vlada FBiH u "BH Telekomu" kontroliše 90 odsto kapitala, a u "HT Mostar", u čijem sastavu se nalazi i "Eronet", ima 50,1 odsto kapitala. Federalna vlada je, takođe, većinski vlasnik "Elektroprivrede BiH" i "Elektroprivrede HZ HB".

Direktor Agencije za privatizaciju FBiH Šuhret Fazlić potvrdio je informacije o spremnosti federalne vlasti da se krene u proces privatizacije vodećih kompanija.

- Prema planu koji je usvojio i Upravni odbor agencije, spremni smo da na prodaju ponudimo pet odsto akcija jednog telekoma i dvije elektroprivrede. Međutim, taj plan još nije usvojila Vlada FBiH, a kada su u pitanju elektroprivrede, mora se ići na Parlament Federacije BiH - kazao je Fazlić.

Na pitanje da li raspolaže analizama stručnjaka koliko bi se u ovom trenutku isplatilo ići u proces privatizacije "porodičnog srebra", Fazlić odgovara da je to relativan pojam.

- Mi u agenciji smo zaduženi za privatizaciju i razmišljamo u tom pravcu. Pravo je pitanje koliko mi dnevno gubimo u kapitalu telekoma i elektroprivreda. Koliko dnevno gubimo zbog politike koja se tamo vodi, zapošljavanja koje nije kontrolisano, javnih nabavki, davanja poslova... Sudeći po onome što se piše u medijima gubimo milione i milione maraka. To bi bilo spriječeno da je to privatna imovina. Država je dokazala da ne može da zaštiti imovinu! To ispada više kao partijska imovina ili ne znam već čija. Država, očigledno, ne može da zaštiti imovinu i uvede red - smatra Fazlić.

Kako agencija Anadolija saznaje, predstavnici federalne vlasti već su ostvarili kontakte sa diplomatskim predstavništvima Velike Britanije i Mađarske. Njihovi predstavnici su se interesovali uopšte za privatizaciju, pa i privatizaciju vodećih kompanija u FBiH, uključujući i telekom operatere.

"Turksel"

Vodeći turski telekom operater "Turksel" zainteresovan je za sarajevski "BH Telekom". Iz "Turksela" su još u novembru prošle godine potvrdili da izbliza prate rad sarajevskog "BH Telekoma". Naime, turska kompanija priprema ponudu za "BH Telekom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana