FBiH nije ispunila uslove MMF-a

Marina Čigoja
FBiH nije ispunila uslove MMF-a

BANjALUKA - Neispunjavanje uslova Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od strane FBiH prouzrokovalo je odlaganje povlačenja četvrte tranše od oko 38 miliona evra. Ovo za sada neće bitno narušiti finansijske tokove u BiH, dok bi raskid aranžmana imao mnogo ozbiljnije posljedice po BiH.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić. On je dodao da je važno da se aranžman nastavi, kako bi se održala stabilnost finansijskih tokova u BiH.

- Nadamo se da će doći do nastavka stend-baj aranžmana i da će FBiH ispuniti uslove u predstojećem periodu, a od ispunjavanja uslova zavisiće dinamika povlačenja sljedećih tranši iz aranžmana. Neispunjavanje uslova od strane FBiH već je prouzrokovalo odlaganje povlačenja četvrte tranše od oko 38 miliona evra. Ovo za sada neće bitno narušiti finansijske tokove u BiH, dok bi raskid aranžmana imao mnogo ozbiljnije posljedice po BiH - kazao je Vrankić.

Ako dođe do otkazivanja stend-baj aranžmana sa MMF-om, to bi moglo ozbiljnije da naruši finansijsku stabilnost čitave BiH, a moralo bi se pristupiti i izradi rebalansa entitetskih budžeta za 2010. godinu.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda ranije je rekao da FBiH neće do kraja maja ispuniti uslove neophodne za nastavak aranžmana sa MMF-om, zbog čega ova institucija neće sredinom juna razmatrati odobravanje četvrte tranše za BiH.

- Politika se umiješala u sve ovo. U Parlamentu me pojedini poslanici susreću i pitaju kad će kantoni dobiti novac - kazao je Bevanda.

Odbor izvršnih direktora MMF-a, poslije juna zasjedaće ponovo tek u septembru ili oktobru, kada BiH može da očekuje isplatu 38 miliona evra, ali pod uslovom da sve obaveze do tada budu ispunjene.

Direktor Ekonomskog Instituta Banjaluka Duško Jakšić kazao je da se aranžman po svaku cijenu mora sačuvati, jer ćemo u suprotnom imati velike probleme.

- Problema će posebno imati FBiH koja je i prilikom ranijih isplata kasnila sa ispunjavanjem uslova i na taj način negativno uticala i na stanje u RS - kazao je Jakšić.

Uslovi

Da bi aranžman sa BiH bio nastavljen FBiH je do juče trebalo da ispuni četiri uslova i to da usvoji zakon o platama u organima vlasti, sprovede reviziju u oblasti boračke zaštite, beneficiranih penzija, kao i strategiju reforme penzijskog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana