FBiH neće uspjeti da ispuni uslove

Marina Čigoja
FBiH neće uspjeti da ispuni uslove

BANjA LUKA - FBiH nije ispunila četiri strukturalne odrednice definisane pismom namjere za stand-baj aranžman BiH sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a očigledno je i da sporni Zakon o platama neće biti usvojen do 31. maja.

Rekao je ovo juče ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda tokom sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

- U pitanju su obaveze usvajanja federalnog zakona o platama u organima vlasti, izvještaj o efektima revizije određenih davanja iz budžeta, te početak reforme penzionog sistema, redefinicija sistema beneficiranih penzija, koji će ponovno biti sadržani u pismu namjere - kazao je Bevanda.

Dodao je da je urađen prijedlog zakona o platama, da su utvrđene njegove finansijske implikacije, te da je izračunata osnovica za obračun plata koja treba biti donesena osam dana poslije usvajanja zakona.

- Očigledno je da on neće biti usvojen do 31. maja, mada na rokovima neće biti insistirano - kazao je Bevanda i upozorio da postoje brojna potraživanja za sredstva MMF-a, Evropske komisije i Svjetske banke, zbog čega bi ovaj novac mogao biti "alociran na druga mjesta što bi izazvalo velike probleme".

Direktor Ekonomskog Instituta Banja Luka Duško Jakšić kazao je da FBiH vjerovatno neće uspjeti da usvoji potrebne reforme do 31. maja, te da je zbog toga vjerovatno da će doći do odgađanja isplate četvrte tranše.

- Aranžman se mora po svaku cijenu sačuvati, jer ćemo u suprotnom imati velike probleme, a FBiH posebno - kazao je Jakšić.

Dodao je da se u slučaju da aranžman propadne postavlja pitanje "šta će nam zajedničke institucije".

- I prilikom ranijih isplata, problem je predstavljala FBiH i na taj način negativno uticala i na stanje u RS - kazao je Jakšić.

Ministar finansija RS Aleksandar Džombić ranije je rekao da u slučaju da dođe do raskida aranžmana, RS ima određene izvore finansiranja, kako bi se prevazišao izostanak sredstava predviđenih ovim aranžmanom.

Obaveze

Na posljednjoj sjednici Fiskalnog savjeta BiH odgođeno je usaglašavanje pisma namjere sa MMF-om do 31. maja, jer FBiH nije ispunila obaveze koje se odnose na beneficije ratnih vojnih invalida i beneficirane penzije. FBiH mora da sprovede reforme da bi BiH dobila četvrtu tranšu aranžmana od 38 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana