FBiH mora da uštedi 500 miliona maraka

Glas Srpske
FBiH mora da uštedi 500 miliona maraka

SARAJEVO - Federacija BiH mora da uštedi 500 miliona maraka u opštinskim, kantonalnim i budžetu federalne Vlade, izjavio je premijer Federacije BiH Nedžad Branković, prenijela je Srna.

On je rekao da je tokom jučerašnjeg sastanka sa predstavnicima MMF-a konstatovano da ukupni budžet FBiH iznosi 4.200.000.000 maraka, dok je usvojeni budžet federalne Vlade 1.600.000.000 maraka.

Branković je poslije razgovora izjavio novinarima da je ova faza razgovora u okvirima definisanih parametara koje je Fiskalni savjet BiH usvojio kao platformu za razgovore sa MMF-om.

On je naglasio da je u ovoj fazi preliminarnih pregovora konsolidovan deficit u BiH u iznosu od 696 miliona maraka, od kojih bi uštede u sadašnjim budžetima institucije BiH i distrikta Brčko trebalo da ostanu na nivou od oko 50 miliona maraka, a da svi nivoi vlasti u FBiH treba da uštede oko 500 miliona maraka, dok bi se ostatak od 146 miliona maraka odnosio na RS.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda naglasio je da će ušteda možda biti i veća, ali da je donji prag 500 miliona maraka i  dodao da će Vlada FBiH ponuditi rebalans budžeta u iznosu od 1.350.000.000 maraka.

On je naveo da u naredna dva dana moraju biti definisani zaključci i ponuđena procedura provođenja ušteda koje se odnose na Vladu, kantone i opštine. To je, kako je rekao, smanjenje administracije, materijalnih troškova, ali i ostalih transfera.

- MMF neće finansirati unutrašnju potrošnju i ako to ne uskladimo i ne ponudimo konkretne mjere - izmjene zakona i rebalanse ostaćemo van svih tokova -  poručio je Bevanda.

On je  naglasio da sa predstavnicima MMF-a još nisu počeli razgovore o visini stend-baj aranžmana, jer će to zavisiti od sadašnje faze pregovora.

Šef Misije MMF-a Kostas Kristou rekao je da su BiH i FBiH suočene sa teškom situacijom i napomenuo da je MMF spreman da pomogne u ovakvoj situaciji, te dodao da će u narednim danima biti nastavljeni razgovori i da se nada se da će uspjeti postići sporazum u kojem bi MMF mogao pružiti pomoć.

Kristou

Kostas Kristou je istakao da federalna Vlada u ovom trenutku može da uradi malo toga, "jer budžet Vlade FBiH predstavlja samo jednu trećinu budžeta FBiH, dok se ostalo odnosi na kantonalne i opštinske budžete".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana