Famosu za izvoz 300.000 maraka

Vedrana Kulaga
Famosu za izvoz 300.000 maraka

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske odobrila je preduzeću "Famos - Fabrika motora Sarajevo" iz Istočnog Sarajeva 300.000 maraka za sufinansiranje podsticaja izvoza, jer preduzeće ima poteškoće u održavanju likvidnosti i ispunjavanju dospjelih obaveza.

Pomoćnik direktora za marketing i finansije u preduzeću "Famos" Zdravko Zirojević kazao je "Glasu Srpske" da je ovom preduzeću, koje na inostrano tržište plasira 90 odsto svog proizvodnog programa, odobreni novac dobrodošao, jer se firma suočava sa poteškoćama u poslovanju zbog ekonomske krize koja je zahvatila automobilsku industriju.

- Odobrena sredstva utrošićemo za nabavku repromaterijala, prvenstveno polufabrikata za izradu dijelova za motore - rekao je Zirojević i dodao da preduzeće ima problema sa održavanjem tekuće likvidnosti.

Osnovna djelatnost "Famosa", koji zapošljava 305 radnika, jeste proizvodnja dizel motora srednje snage, mjenjača, komponenti motora i mjenjača.

U Vlade RS su rekli da je preduzeće, u zahtjevu za podsticajna sredstva, navelo da zbog nemogućnosti ispunjavanja dospjelih obaveza po osnovu kredita za izvoznike u iznosu od 120.000 maraka, prijeti blokada računa, nemogućnost realizacije ugovorenih izvoznih poslova i otkazivanje dalje poslovne saradnje. "Famosu" su, dodaju iz Vlade, zbog neizmirenih obaveza od pola miliona maraka, dobavljači najavili obustavljanje isporuke repromaterijala.

- "Famos", sa 64,99 odsto državnog kapitala predstavlja preduzeće od strateškog značaja - rekli su iz Vlade.

Vrijednost imovine preduzeća iznosi 11.885.932 maraka, a vrijednost kratkoročnih potraživanja, plasmana i gotovine 606.615 maraka. Za podsticaj izvoza lani je "Famosu" odobreno 643.000 maraka po posebnoj odluci Vlade RS i 63.140 maraka po javnom pozivu.

Poslovanje

U Vladi RS kazali su da je preduzeće "Famos" lani imalo više od pet miliona maraka prihoda, te blizu osam miliona maraka. Ukupni gubitak firme u tekućoj godini iznosio je 9.364.169 maraka, od čega se 6,6 miliona maraka odnosi na gubitak ostvaren po osnovu usklađivanja vrijednosti imovine.

- Kapital preduzeća iznosi više od 20 miliona maraka, a na obaveze otpada gotovo 14 miliona maraka.  Od tog iznosa oko osam miliona maraka odnosi se na zarade i naknade zarada, a više od tri miliona na obaveze prema dobavljačima - rekli su iz Vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana