Famos postaje poslovna zona

Marijana Miljić
Famos postaje poslovna zona

Pale - Opština Pale dobiće od institucija RS milion maraka za otkup firme "Famos" u stečaju da bi desetine hiljada kvadratnih prostora ovog nekadašnjeg giganta pretvorili u industrijsku zonu.

Pomoć u otkupu juče je najavio predsjednik RS Milorad Dodik na sastanku sa načelnikom Pala Boškom Jugovićem.

- Opština Pale namjerava da otkupi prostor "Famosa" da bi tu razvila industrijsku zonu, što bi bilo veoma značajno za ovu lokalnu zajednicu. Za otkup su potrebna oko dva miliona KM, a republičke institucije uplatiće milion kada Jugović sa stečajnim upravnikom postigne dogovor - kazao je Dodik.

Jugović nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je izjavio da bi kupovinom "Famosa" opština Pale postala vlasnik industrijske zone u kojoj bi ponudila lokacije investitorima.

Stečajni upravnik "Famosa" Radoslav Bratić kaže da uveliko traju pregovori u vezi sa prodajom imovine.

- Skupština opštine ovlastila je načelnika da pregovara o otkupu "Famosa" i formiranju industrijske zone na tom području. Moramo sačuvati objekte i mašine, jer je to u ovom trenutku jedini potencijal opštine za otvaranje radnih mjesta. Ovaj potez dolazi u posljednji čas - kazao je Bratić.

Otkup imovine "Famosa" i uspostavljanje industrijske zone pozdravili su privrednici istočnog dijela RS, koji ističu da je to posljednja šansa za oživljavanje industrije i zadržavanje radne snage u tom kraju Srpske.

- Svaki pogon bi dobro došao, jer nemamo industriju. Ona izumire. Podržavamo svaki potez koji bi doveo do investicija i doprinio oživljavanju privrede i zadržavanju stanovništva. Pretvaranje prostora "Famosa" u industrijsku zonu je prvi korak ka tome - kazao je predsjednik Područne privredne komore Istočno Sarajevo Milomir Draganić.

Opština Pale bi, prema njegovom mišljenju, nakon što postane vlasnik "Famosa" trebalo da privrednicima ponudi povoljnije uslove da bi privukli što više njih da ulože u pokretanje proizvodnje.

Stečaj u "Famosu" traje skoro deset godina i pokrenut je 31. decembra 2007. godine. Za ovu fabriku lani je bio zainteresovan investitor iz Turske Idris Fatih Sahin, koji je ponudio 2,8 miliona maraka, ali novac na kraju nije uplatio.

"Famos" posjeduje 16 objekata, čija je površina 23.279 metara kvadratnih, zemljište površine 64.252 kvadrata sa kompletnom infrastrukturom.

Obnova zgrade opštine

Milorad Dodik je rekao da je na sastanku sa Boškom Jugovićem razgovarao i o rekonstrukciji zgrade opštine, u koju dugo nije ulagano i koja nije funkcionalna za sjedište lokalne uprave.

- Spremni smo da u 2018. godini izdvojimo i dio novca za rekonstrukciju zgrade opštine - kazao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana