Falsifikovali 20 miliona evra

Glas Srpske
Falsifikovali 20 miliona evra

FRANKFURT - Istražioci u Njemačkoj otkrili su vjerovatno najveći skandal povezan sa kovanicama evra od kada je uvedena ta valuta, a šteta zbog zloupotrebe kovanica, u šta su umiješani radnici Bundesbanke i "Lufthanze", mogla bi iznositi i do 20 miliona evra.

Prema pisanju dnevnika Bild, šest osoba je uhapšeno tokom istrage, a državni tužilac Doris Muler-Šo potvrdila je ove navode Bildu, prenijele su agencije.

Istražioci su pretražili stanove i kancelarije radnika Bundesbanke i njemačke aviokompanije Lufthanza.

Naime, kovanice evra koje je Bundesbanka otpisala i dala u staro željezo našle su se u Kini, gdje su ponovo sastavljane. Stjuardese, koje rade u "Lufthanzi", ponovo su iz Kine prokrijumčarile kovanice u Njemačku, te su ih u saradnji sa radnicima Bundesbanke mijenjale za papirni novac.

Savezna banka godišnje povlači stotine tona oštećenih kovanica evra, nakon što se unutrašnji dio kovanice odvoji od prstena.

"Otpad" je otkupljivala kriminalna grupa, sastavljala kovanice u Kini, a potom su ga stjuardese donosile u Frankfurt.

Istraga o ovom još uvijek traje, a pretpostavlja se da je u cijelu priču umiješano najmanje 25 osoba.

Prtljag

Prilikom transporta stjuardese nisu nosile sa sobom više od 10.000 evra, pa samim tim nije bilo ni potrebe da ga prijavljuju na carini. Ovako povezan lanac kriminala je trajao sve dok jedan carinik nije primijetio da stjuardesa vuče izuzetno težak prtljag i provjerio o čemu se radi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana