„Verdi” na korak do stečaja

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

TESLIĆ - Fabrika „Verdi” u Tesliću, koja je u aprilu otpustila 123 radnika, sve je bliže stečaju, jer su računi ovog preduzeća blokirani duže od 60 dana, a ima i dovoljno imovine da pokrije troškove samog postupka, što je i osnovni uslov za pokretanje ovog procesa.

Rekao je to za „Glas Srpske” privremeni stečajni upravnik Dragan Prodić iz Teslića, kojeg je Okružni privredni sud u Doboju još početkom juna zadužio da u roku od 30 dana utvrdi da li pos toje uslovi za otvaranje stečaja u ovoj firmi, koja je ključ u bravu stavila 15. aprila nakon što je poslodavac iz Njemačke raskinuo poslovno-tehnički ugovor sa fabrikom zbog neredovne uplate poreza i doprinosa. 

Prodić kaže da će do kraja sedmice nadležnom sudu dostaviti izvještaj, na osnovu kojeg će biti donesena odluka o stečajnom postupku te imenovan stečajni upravnik u firmi koja se bavila proizvodnjom gornjih dijelova obuće i kožne galanterije. 

- Pokretanje nove proizvodnje u ovoj firmi je za sada nemoguće, jer je isključena struja zbog velikih dugovanja. Radnici, koji su bili kvalifikovani, prešli su kod drugog poslodavca - kazao je Prodić.

Dodao je da su obaveze ovog preduzeća velike te da samo na osnovu knjigovodstvenog stanja, potraživanja radnika, ne računajući poreze i doprinose, iznose 254.515 maraka, dok je dug po osnovu kredita težak 1,22 miliona KM. 

- Radnicima nisu izmirene plate za februar, mart i dio aprila. Računi su blokirani od 25. marta od strane Investiciono-razvojne banke (IRB), nakon toga sa blokadom je krenula i Poreska uprava RS zbog neizmirenih obaveza prema reprogramu u iznosu od 1,654 miliona KM - rekao je Prodić dodajući da on barata samo knjigovodstvenim podacima. 

Prema njegovim riječima, knjigovodstvena vrijednost zemljišta ove teslićke firme je 300.000 maraka, dok su građevinski objekti vrijedni 1,162 miliona KM. 

- Prava vrijednost nepokretne i pokretne imovine biće procijenjena tek kad preduzeće bude u stečaju. Što se tiče mašina, one su pod zalog stavljene 2018. godine i pitanje je koliko ih je uopšte ispravnih - istakao je Prodić. 

Imovinom, koja je pod hipotekom, IRB će naplatiti svoja potraživanja, dok će Poreska uprava RS to učiniti prodajom zemljišta izvan grada, a riječ je o površini od oko 5.000 kvadrata. 
- Radnici će biti izmireni, kao i potraživanja IRB-a i Poreske uprave. Svi ostali teško da će namiriti svoja potraživanja u stečajnom postupku, jer neće biti dovoljno sredstava - kazao je Prodić.

On je istakao da je neizvjesno i to kako će ići prodaja imovine, jer se često dešava da ode za siću, dok su rijetki slučajevi da se dobro unovči. 

S druge strane, vlasnik ove firme Miro Arsenić kaže da su sa Nijemcima imali korektnu saradnju, ali da iz nekog razloga nisu mogli da prihvate činjenicu da neke zaostale obaveze izmiruju putem reprograma. 

- Sve do 27. marta smo radili sa Nijemcima, koji su iz čista mira došli i sa nama prekinuli ugovor. Jednostavno, smetalo im je to što imamo reprogram. Trenutno tražimo nove partnere, narednih dana planiramo da se sastanemo sa Italijanima, sa kojima smo radili prije Nijemaca. Da li ćemo ponovo uspostaviti saradnju, vidjećemo. Uglavnom, daćemo sve od sebe da proizvodnja bude nastavljena - kazao je Arsenić. 

POSLOVNI PROSTOR

Dragan Prodić kaže da je veoma teško izvršiti uvid u poslovne prostore ove fabrike, koja je osnovana 2008. godine, jer je hala velika, bez prozora i električne energije. 

Prema njegovim riječima, ovo preduzeće je formirano kao društvo sa ograničenom odgovornošću (DOO) sa jednim vlasnikom, osnivačem u stopostotnom iznosu.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana