Fabrika duvana već radi po instrukcijama Bugara

Marina Čigoja
Fabrika duvana već radi po instrukcijama Bugara

Banjaluka - Predstavnici Fabrike duvana Banjaluka i bugarske kompanije “Bulgartabak” potpisaće u posljednjoj sedmici januara ili najkasnije početkom februara ugovor o kupovini, rekao je većinski vlasnik ove fabrike Nebojša Antonić.

On je istakao da su pregovori sa bugarskom kompanijom daleko odmakli i da se očekuje konačan potpis.

- Ja već radim po njihovim uputstvima. Ne mogu ništa da nabavim niti da sklopim ugovor vredniji od 20.000 evra bez njihovog odobrenja i to je već gotov posao - rekao je Antonić i dodao da fabrika sada radi punim kapacitetom.

Sindikat i radnici Fabrike duvana Banjaluka pozvali su Vladu RS i premijera Aleksandra Yombića da se ubrzaju pregovori sa bugarskom kompanijom “Bulgartabak” u vezi sa preuzimanjem ovog preduzeća.

- Fabrika duvana Banjaluka nalazi se u bezizlaznoj situaciji, zbog čega smatramo da treba ubrzati pregovore sa strateškim partnerom, kako bi se sačuvali fabrika i radna mjesta - rekao je predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Miroslav Marinković.

On je istakao da Sindikat traži od pregovarača da u pregovore uključe i predstavnike radnika, kako bi se sa budućim većinskim vlasnikom potpisao kolektivni ugovor i zaštitila prava radnika u skladu sa Zakonom o radu.

- Vjerujemo da nadležne institucije RS neće dozvoliti da se jedini proizvođač cigareta u Srpskoj ugasi i da će iznaći rješenje da Fabrika duvana bude revitalizovana - naglasio je Marinković.

“Bulgartabak” iz Sofije ranije je poslao pismo namjere Vladi RS i većinskom vlasniku Fabrike duvana da je voljan da preuzme fabriku, zadrži radnike i nastavi dalje sa proizvodnjom.

Vlasnik preduzeća “Antonić trejd” Nebojša Antonić kupio je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Bulgartabak

Holding “Bulgartabak”, koji čine fabrike u Blagoevgradu, Sofiji i Plevenu, lider je na tržištu duvana u Bugarskoj sa 2.400 radnika i neto profitom u 2011. godini od oko 16 miliona evra.

Njihov najznačajniji brend su cigarete “eva”, “viktori”, “prestiž” i “femina”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana