Fabrika duvana Sarajevo se zatvara 31. marta?

Tanjug
Foto: arhiva

SARAJEVO - Fabrika duvana Sarajevo (FDS) prestaje sa radom 31. marta, kada se pokreće proces likvidacije ovog preduzeća, tvrdi Muhamed Avdagić, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duvanskoj industriji Bosne i Hercegovine.

"Sve igre oko FDS-a se završavaju i sve bivše federalne vlade snose dio odgovornosti za gašenje ove fabrike sa tradicijom od 130 godina. U ovoj fabrici je prije rata radilo 3.000 ljudi, a sada je ostalo svega 150 radnika, a i oni će ostati bez posla za 50 dana", rekao je Avdagić za portal Faktor, prenosi Biznisinfo.ba.

Dodao je da će radnicima biti uručeni otkazi i da će dobiti otpremninu čiji iznos za sada nije poznat, te da će na poslu ostati oko pet radnika iz Uprave, kako bi završili proces likvidacije

Prema rječima Avdagića, urušavanje FDS-a nastavilo se 2016. godine, kada je vlada Federacije BiH prodala svoj udio od 39,9 posto austrijskoj kompaniji CID Adrijatik Investments, koja je djelovala u saradnji sa gigantom duvanske industrije Britiš Amerikan Tobakom, navodi se u tekstu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana