Fabrika duvana otpušta 30 radnika

Glas Srpske
Fabrika duvana otpušta 30 radnika

BANjALUKA - Sindikalna organizacija "Fabrike duvana" Banjaluka najoštrije je osudila ponašanje direktora i većinskog vlasnika ovog preduzeća Sime Miškića i Nebojše Antonića koji novom sistematizacijom radnih mjesta otpuštaju 30 radnika.

Predsjednik Sindikata ovog preduzeća Miroslav Marinković rekao je u petak da proizvodnja nije u interesu većinskog vlasnika i da je zbog toga "Fabrika duvana" pred gašenjem, javila je Srna.

- Niko od institucija Republike Srpske ne reaguje na torturu i nezakonitosti koje se čine prema radnicima ovog preduzeća - rekao je Marinković, podsjećajući da su se radnici obraćali predsjedniku RS, premijeru, predsjedniku Narodne skupštine RS, ali da, nažalost, niko nije želio da primi predstavnike ovog sindikata na razgovor.

Marinković je upozorio da će, u slučaju da jedina fabrika duvana u RS ode u stečaj, glavnu krivicu za to snositi institucije Srpske.

Komisija za reviziju državnog kapitala u preduzećima i bankama Republike Srpske izrazila je sumnju u nepravilno utvrđenu vlasničku strukturu u "Fabrici duvana" Banjaluka, te da kupac državnog kapitala u ovom preduzeću "Antonić trejd" nije u cijelosti ispoštovao ugovorom preuzete obaveze.

U zaključku Komisije od 30. decembra prošle godine, ističe se da je Direkcija za privatizaciju kao prodavac državnog kapitala, suprotno članu 17. Uredbe o utvrđivanju i korigovanju strukture trajnog kapitala, utvrdila odnos državnog i privatnog kapitala, čime je povećana vrijednost državnog kapitala na štetu dioničkog kapitala.

Komisija izražava sumnju i da "Antonić trejd" nije ispoštovao niz ugovorenih obaveza.

Srna navodi da je pomenuti zaključak Komisije proslijeđen Vladi RS, Odboru za praćenje privatizacije državnog kapitala u preduzećima i bankama Narodne skupštine RS i nadležnom Tužilaštvu.

Komisija za reviziju privatizacije RS započela je krajem prošle godine kontrolu ispunjavanja privatizacionog kupoprodajnog ugovora za "Fabriku duvana" Banjaluka, sklopljenog između nekadašnje Direkcije za privatizaciju RS i firme "Antonić trejd".

Preduzeće "Antonić trejd", čiji je vlasnik Nebojša Antonić, kupilo je 55 odsto državnog kapitala banjalučke firme u septembru 2006. godine za oko 2,1 milion maraka. 

Sastanak

Sindikat poljoprivrede i prehrambene industrije Republike Srpske održaće u ponedjeljak u Banjaluci sastanak sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Miroslavom Milovanovićem u vezi sa najavom o novom otpuštanju radnika "Fabrike duvana" Banjaluka, potvrdio je predsjednik ovog sindikata Jovan Jovanović, prenijela je Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana