Fabrika duvana ide u ruke Bugara

Marina Čigoja
Fabrika duvana ide u ruke Bugara

Banjaluka - Vlada RS potpisala je danas memorandum o razumijevanju sa bugarskom kompanijom "Bulgartabak" čime je otklonjena posljednja prepreka za prodaju Fabrike duvana ovoj bugarskoj kompaniji.

U ime Vlade memorandum je potpisala premijer RS Željka Cvijanović, a u ime kompanije "Bulgartabak" njen izvršni direktor Vencislav Čolakov, saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS poslije potpisivanja memoranduma.

Potpisivanju memoranduma prethodila je radno-konsultativna sjednica Vlade RS na kojoj je donesena odluka o potpisivanju memoranduma i ujedno o povlačenju tužbe protiv sadašnjeg većinskog vlasnika Fabrike duvana, kompanije "Antonić trejd" zbog kršenja ugovora o privatizaciji, što je bio ključni uslov za prodaju.

Cvijanovićeva je poslije sjednice Vlade rekla da je bugarska kompanija zainteresovana da preuzme većinski paket akcija od 55 odsto od sadašnjeg vlasnika Fabrike, kao i akcije Fonda PIO i Fonda za restituciju RS.

- Time bi oni ispunili svoj poslovni cilj i stekli najmanje 67 odsto akcija - kazala je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je memorandum juče dorađen i da on budućeg vlasnika obavezuje da zadrži osnovnu djelatnost u toku pet godina, postojeći broj radnika u periodu od tri godine, kao i da obezbijedi nove investicije koje se odnose na kupovinu nove opreme, dugoročnu održivost i povećanje proizvodnje, redovnu isplatu plata, te izmirivanje poreza i doprinosa.

- Memorandumom je definisano i da novi vlasnik pristupi pregovorima sa sindikatom za zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora, kao i da prilikom obezbjeđivanja sirovinske baze da  prednost domaćim uzgajivačima duvana, ukoliko cijene i kvalitet odgovaraju tržišnim uslovima - naglasila je Cvijanovićeva.

Dodala je da je memorandumom definisano i da će se novi vlasnik prema imovini koja se nalazi pod posebnom zaštitom države ili ima status spomenika kulture ponašati onako kako to zakon nalaže.

- Nova stavka u memorandumu je da ukoliko Vlada procijeni ili to bude tražio neki nadležni organ, može zatražiti dislokaciju proizvodnog pogona na neko drugo mjesto i u tom slučaju Vlada bi preuzela troškove dislokacije - istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je uloga Vlade ovdje završena i da se pitanje prodaje rješava između dva privredna subjekta.

- Vlada je uradila ono što je od nje traženo. Pored toga, naša obaveza i želja je bila da zaštitimo imovinu na kojoj se nalazi ta Fabrika na način kako smo to danas uradili - naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Sindikalne organizacije Fabrike duvana Banjaluka Miroslav Marinković istakao je da su radnici zadovoljni ovakvim ishodom.

- Pozdravljamo ovu odluku jer je to bio jedini način da Fabrika nastavi nesmetano da radi. Očekujemo i potpisivanje kolektivnog ugovora kojim ćemo da zaštitimo prava radnika  - naglasio je Marinković.

Većinski vlasnik Fabrike duvana Banjaluka Nebojša Antonić rekao je da je potpisivanje ovog memoranduma bila zadnja prepreka za potpisivanje kupoprodajnog ugovora.

- To će sada ići dosta brzo. Očekujem da će ugovor biti potpisan do kraja ovog ili početkom idućeg mjeseca - naglasio je Antonić i dodao da je zadovoljan ovakvim rješenjem.

Kompanija "Antonić trejd" kupila je u septembru 2006. godine 55 odsto državnog kapitala u Fabrici duvana Banjaluka za 2,1 milion KM.

Fabrika duvana Banjaluka završila je prošlu godinu sa gubitkom od 2,6 miliona, a akumulirani gubitak ovog preduzeća dostigao je 9,5 miliona KM. Fabrika zapošljava oko 260 radnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana